Учен, който разработи начин за пресмятане колко вода се изразходва за производството на всяко нещо от чаша кафе до хамбургер, получи наградата "Stockholm Water Prize 2008".

Професор Джон Антъни Алан от Лондонския университет спечели престижната награда, благодарение на своята концепция за „виртуална вода".

Това е метод за пресмятане, който промени из основи същността на търговските политики и проучвания.
Идеята вече е внедрена в производството на храни и индустриални продукти.

Хората не консумират вода, само когато я пият или се къпят.
Зад една сутрешна чаша кафе, например, стоят 140 литра вода, които са били използвани за поливане, производство, пакетиране и продажба на зърната кафе.
Същото количество вода използва средно на ден един човек в Англия за пиене и домашни нужди, разкриват учени от Стокхолмския международен институт.

За един хамбургер са необходими 2400 литра вода.
В САЩ средностатистическият американец използва около 7000 литра виртуална вода всеки ден.
Това е над три пъти повече, отколкото е средната консумация на един китаец.

Светът ще изпада все в по-голямо затруднение в търсенето си на снабдяване с прясна вода, което е свързано с глобалното затопляне, посочват от U.N. Climate Panel.

В доклад от миналата година бе обяснено как до 2020 година 250 милиона души в Африка ще страдат много от недостиг на вода, докато все по-бързото топене на хималайските ледници може да наруши движението на някои морски течения, от които зависи животът на милиони хора в Азия.

Работата на Алан е оказала огромно влияние върху глобалните търговски политики и проучвания, особено в райони, бедни на водни ресурси, отбелязват от шведския институт.