Консумацията на две порции мазна риба седмично намалява риска от инсулт, сочат резултатите от изследване. То обаче показва, че приемането на добавки рибено масло няма същия ефект.
Раджив Чоудри от Кеймбриджкия университет в Англия и Оскар Франко от медицинския център Еразъм в Ротердам заявиха, че редовната консумация на риба и омега-3 мастни киселини е свързана с по-малък риск от исхемична болест на сърцето.
Сегашните препоръки на експерти са да се консумират най-малко две порции риба седмично, като за предпочитане е да се яде мазна риба - скумрия, сардина или сьомга, но данните дали това влияе върху риска от инсулт досега бяха неясни.
Екип под ръководството на Чоудри и Франко анализирал резултатите от 38 изследвания, обхванали близо 800 000 участници в 15 страни. Целта била да се установи каква е връзката между консумацията на риба и риска от инсулт или мини инсулт. Оказало се, че участниците, които консумирали две до четири порции риба седмично, са с 6 на сто по-малък риск от инсулт в сравнение с онези, които изяждали една порция или по-малко количество риба седмично. Участниците, които консумирали 5 и повече порции, са с 12 на сто по-малък риск.
Нивата на омега-3 мастните киселини и добавките рибено масло обаче нямат значима връзка с намаления риск. Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл
джърнъл".