Независимо къде по света отидем, със сигурност ще си вземем поне малко от тамошните бактерии, които са различни от бактериите в родната ни страна. В повечето случаи това е съвсем безвреден "сувенир", който тялото ни почти не усеща, освен ако не говорим за опасни бактерии. 

САЩ обаче не е сред държавите, където заседяването би се отразило добре на бактериите в тялото ни. Проучване от университета в Минесота, което наскоро бе публикувано в Cell, сочи, че емигрирането в САЩ се отразява доста неблагоприятно на флората в стомаха.

Снимка 392507

Източник: iStock

Още с кацането на летище в Америка, тялото ни започва да "попива" от бактериите наоколо и в следващите шест месеца губи някои от бактериите, с които сме пристигнали. Това е директна причина за бързо качване на килограми сред хората, които идват от други страни. 

След 10 години живот в Америка микробиомът (цялата съвкупност от бактерии във и върху тялото ни) е "американизиран". 

Всеки трети човек в САЩ е с наднормено тегло.

Източник: iStock

Всеки трети човек в САЩ е с наднормено тегло.

Това означава, че започваме да преработваме и усвояваме храната, както кореняк американците, а това не е нещо, за което информират при получаването на "Зелена карта".

Крайният резултат е, че оставаме с много бедно разнообразие от бактерии, което увеличава риска от десетки заболявания. Първото и най-очевидно проявление е качването на тегло, без на пръв поглед да ядем повече или твърде различни храни отпреди да заминем за Америка.

Истината за антибиотиците, резистентните бактерии и заплахата, която грози човечеството

Истината за антибиотиците и супербактериите

Колко безсилна е медицината