Малко парченце се слага в устата. Разтопява се примамливо и с вълшебните си свойства ни прави усмихнати, доволни и ненаситни. Да, става дума за шоколада, наричан храната на боговете или храната на щастието. И неслучайно, защото истинският шоколад съдържа серотонин - хормона на щастието.

Издигането му в култ така е провокирало фантазията на спецовете, че днес изработката на шоколадени деликатеси е същинско изкуство, а сред най-успешните арени за демонстриране на уменията са световните салони на шоколада, пише "Труд".

Преди седмица в Москва бе един от тях, като събитието се завърна в руската столица след 7-годишно прекъсване, за да даде нов импулс на местните производители, които по принцип се славят с уменията си. Посветен на тях салонът даде арена за изява и на гости от Франция, Белгия, Колумбия, Унгария и др. и демонстрира тенденциите и амбициите на майсторите в станалото напоследък модерно течение "От зърното към готовото кубчето". Това е тенденция, в която малцина се впускат, и означава, че цялостният процес по създаването на малкото парченце, за което стана дума в началото, се прави на място във фирмата - от пристигането на суровото какао до крайния продукт. Дори специалистите признават, че се изисква наистина ювелирен усет, защото зърната на всеки сорт какао имат свои специфични качества, изискващи много познания и необятна фантазия, за да се създаде оригинален краен продукт.

Салонът на шоколада в Москва е част от оригиналното събитие, създадено преди 21 години във Франция с цел да събере на едно място най-добрите в тази индустрия. Оттогава шества в различни градове на света. Сегашното издание в Москва бе посветено на местните производители, които в началото на 20-и век са били сред водещите в света. Днес въпреки кризата консумацията на шоколад в световен мащаб, както и в Русия, не само че не намалява, а напротив - търсенето става все по-голямо.

Всички тези модерни приложения на храната на боговете бяха демонстрирани в Москва, като салонът започна с впечатляващо ревю на дрехи и аксесоари, голяма част от които бяха изработени от различни видове шоколад. В ролята на манекени се превъплътиха известни спортисти балерини, както и млади депутати.

В трите дни имаше и много работилници - за деца, за любители и за професионалисти, като последните можеха да усъвършенстват познанията си в смесването на шоколада с други продукти - например с морски дарове, зеленчуци, месо. И не само - те можеха сами да изработват подобни вкуснотии и да получат оценката на световните спецове като Еманюел Амон, Вилфрид Хоуел и други. А гостите можаха да опитат шоколад с бекон, с печен ананас или със скариди, но също и с люта чушка, както и да се насладят на уникални скулптури от бял и черен шоколад, като освен това се насладят на място на приготвянето им.

Производството на шоколад в света е във възход, напук на останалите проблеми с икономиките. И не само това - хората все повече търсят скъпите шоколадови изделия и тези с голямо съдържание на какао.

Независимо от външната си форма в крайна сметка всеки шоколад се разтапя сладко, сладко в устата, за да донесе познатото чувство на удовлетворение, всъщност на щастие.