Доверието на младите хора, в ключови фигури като политици и религиозни лидери, е спаднало рязко през последните 5 години, но те остават до голяма степен щастливи. Това показва ново глобално проучване, цитирано от "Франс прес".

Американската медийна компания Viacom, която притежава телевизионни канали като MTV и Nickelodeon, както и холивудското студио "Парамаунт", е направила проучването сред 28 600 души онлайн в 30 големи страни, пише news.bg.

Във време на бурни политически и религиозни конфликти, само 9 процента от анкетираните са определили себе си като верни на религиозни лидери, а едва два процента са посочили същото за политиците от страните си.

От последното проучване, проведено през 2012 г., насам доверието към религиозните лидери е спаднало с 33 процента, докато към политиците е спаднало с 25 на сто сред хората на 30-годишна и по-ниска възраст в 27 страни, които са били изследвани и през двете години.

Възгледите обаче варират отчетливо сред страните, като доверието към религиозните лидери е най-високо в Нигерия с 32 процента.

Спаднало е доверието към лекари, учители и дори приятели, като хората във всяка страна идентифицират майките си като хората, на които имат най-голямо доверие.

Ала проучването, озаглавено "Следващото нормално: Възходът на гъвкавостта", е установило, че процентът на хората, които са заявили, че са щастливи като цяло, е практически непроменен - 76 на сто.