Днешният ден е посветен на почитта към починалите близки. Това е втора задушница за годината и се нарича Спасовска или Черешова.

Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък, пише "Дневник".

За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

За помена се приготвя "коливо" - варено подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст.