След като Disney официално придобиха Fox и сложиха ръка върху всички им супергерои, стана ясно, че "Х-Мен: Тъмния Феникс" ще бъде последният филм за мутантите от вселената, която познаваме. Разбира се, това не означава, че с всички герои е свършено, но определено ще трябва да изчакаме доста, докато ги видим отново по кината.

Ясно е и че каквото и да се случи с Х-Мен, франчайзът няма да изглежда както досега. Надяваме се за добро, защото през последните 10 години Marvel Studios и президентът им Кевин Файги доказаха, че знаят как да правят филми за супергерои и те да се харесват на зрителите.

И в този ред на мисли, когато влязохме в киното, за да видим "Х-Мен: Тъмния Феникс", очаквахме, че на излизане ще сме останали с чувството, че с този франчайз е приключено подобаващо. Това обаче не се случи. Не защото филмът не струва, дори напротив, хареса ни много и твърдим, че е в пъти по-добър от "Х-Мен: Апокалипсис" (2016 г.). Но (поне за нас) финалът беше прекалено отворен.

Снимка 427745

Източник: Alexandra Films

Тези, които са гледали всичките девет филма (в тази бройка не включваме тези за Дедпул) от франчайза знаят, че малко или много този филм сме го гледали вече. Това е така, защото "Тъмния Феникс" наподобява като сюжет "Х-Мен: Последният сблъсък" (2006 г.).

И тогава Джийн Грей и неконтролируемите ѝ сили бяха в центъра на вниманието. Тогава тя се опита да избие голяма част от семейството си и успя да отнеме живота на Чарлс и Скот. В "Х-Мен: Тъмния Феникс" обаче нещата са малко по-различни. Тук действието се развива през 1992 г. и ни показва как това, че Чарлс Ексевие (Джеймс Макавой) е бил заслепен от славата на неговите ученици, може да доведе до сериозни последици.

Снимка 427746

Източник: Alexandra Films

Една от тях е, че по време на мисия в Космоса (нещо, което мутантите правят за първи път), когато трябва да спасят бедстващи астронавти, Джийн (Софи Търнър) абсорбира извънземна сила, но не по собствено желание.

Тази сила обаче не я убива, а дори напротив - прави я невъобразимо силна. Всичко това звучи супер, но не е, защото има и своите тъмни страни. Джийн губи контрол над себе си. Заради липсата на този контрол тя убива и един от любимите ни мутанти. Чарлс и останалите, разбира се, искат да ѝ помогнат, но това няма да е лесно, защото тогава в картинката се намесва и извънземна форма на живот.

Снимка 427744

Източник: Alexandra Films

Става дума за Вук (Джесика Частейн), която иска да се сдобие със силата, абсорбирана от Джийн, естествено, не, за да прави добрини. Така Х-Мен за пореден път ще бъдат изправени до стената, защото, от една страна, един от техните иска да ги унищожи и от друга страна, трябва да се справят с извънземни.

Ще завършим с това, че критиката определено не е харесала филма, като повечето оценки са доста слаби, а отзивите негативни. Тук обаче си мислим, че ще наблюдаваме един от онези случаи, в които публиката е на точно противоположното мнение.

Премиерата на "Х-Мен: Тъмния Феникс" е на 7 юни