50 години от Лятото на любовта в Сан Франциско през 1967 г. или половин век след като стотици хиляди младежи изпълват американското градче на западния бряг, за да създадат необикновена културна революция срещу общоприетите ценности и политически бунт като несъгласие с войната във Виетнам.

Лятото на любовта събира не само музиканти, но и артисти, поети, изникват специални магазини за дрехи и хипи храна. Образува се цяла общност. Тогава градът е съвсем различен от сега. Животът е много по-евтин - подходящо място за бедни хора на изкуството.

Снимка 301254

Националните медии не обръщат голямо внимание на събитията в Сан Франциско до януари 1967 г., когато поети и музиканти се събират в парка Golden Gate. Към тях се присъединяват неочаквано 50 000 души. След това всичко експлодира. Отегчените младежи искат да отидат в Сан Франциско и да усетят тръпката.

Явлението обаче има и мрачна страна. Десетки хиляди младежи идват в града да търсят любов и наркотици. Те живеят по улиците, просят храна. След тях идват и техните родители да търсят изгонените от дома. По улиците има епидемия от наркотици.

Грег Кастило, експерт по контракултура и доцент по архитектура в Бъркли, разказва, че наследството на 1967 г. е огромно и не трябва да се свързва само със секса, наркотиците и рокенрола. Логото за рециклиране, например един от най-разпознаваните символи в света, е пряк продукт на тази епоха.

Снимка 301252

То е проектирано през 1970 г., неговата въртяща се графика е базирана на мандала - символ на Космоса, заимстван от източните култури. Дизайнерът му Гари Андерсън казва, че духът на 60-те години - свобода, грижа за човека и природата - пряко влияе върху дизайна му.

Снимка 301248

Градските власти на Сан Франциско също се отнасят сериозно към духа на хипитата и годишнината. Тази година те се надяват на друг вид нашествие - на туристите. Предвидени са изложби, музикални и филмови фестивали, танцови партита, вдъхновени от Лятото на любовта, дискусии. Хотелите предлагат пакети с намаления, включително "психеделични коктейли", обиколки с "рейс на любовта" и характерните за хипитата дрехи и чанти.

Снимка 301250

Едно от най-големите събития е изложбата "Лято на любовта" на музея De Young (до 20 август). Сградата представлява гигантски меден палат в откритите зелени пространства на парка Златен полюс, който е разположен върху няколко квадратни километра, където тюркоазени сойки се прелитат между дланта ви и евкалиптите.

Снимка 301251

Едни от най-хубавите неща в изложбата обаче са най-малките. Изработена от кози кожи и украсена с копринена бродерия - това е изящна чанта Линда Гравентис на Джанис Джоплин от 1967 г.

Снимка 301249

Окачена в стъклен калъф, тя изглежда като нова, червените мъниста все още блестят. Джоплин разказва за списание Vogue през 1968 г., че дизайнерката от Сан Франциско Гравентис "преобръща възприятието бавно и го обръща само на онези, които харесва".