Обикновено дори да пиша за някой проблем, гледам да заема позицията на наблюдател, гледащ отстрани. Невинен и незасегнат. Обикновено.

В случая обаче реших по типичния си хаотично непочтителен начин да вдигна средно пръстче и да го насоча, не, да го натикам в лицата на определена група врази, а именно - войнствените непушачи. Те са нещо като войнствени лесбийки, ама без възможност да задоволят нагона си по друг начин, освен с конфронтация.

Първо - вредата от пушенето. Ами да, наясно съм за нея. Ама нямате си представа колко съм наясно - баща ми е с рак на белите дробове. Бивш пушач. Наясно съм и за още по-голямата вреда за пасивните пушачи. До преди няколко години и аз бях такъв.

Но съм наясно и с правото на личен избор. Гарантиран ми и от Конституция, и от Библия, и от Демокрацията. И от това, че съм с ръст и килограми доста над средните, ако щете.

И ако аз или който и да било друг, бидейки наясно с вредите от пушенето, продължи да го прави - никой няма право да му опява. Да му забранява. Да му налага.

Разбирам донякъде световната кампания против пушенето. Да, вредно е, да, скъпо е, да, разболява, да, би могло да е смъртоносно. Да, не трябва да вреди на околните, не и когато те самите нямат желание да пушат или да усещат цигарите по какъвто и да е начин. Но това, което се случва, е прекалено.

Гледам рекламите и се чудя. Тези по телевизията например. Показват пушачите като примитивни, нечистоплътни индивиди, самотни и отхвърлени от останалия свят. Крещят "хвърли фаса! иначе пропускаш живота и щастието си !".

Доволно щастлив съм и захапал цигара, благодаря.

Показват снимки на изгнили дробове, жълти зъби, развалена кожа и разказват за лош дъх и лош мирис на всичко около пушачите.

И други неща развалят дробовете. За кожата да не говорим. Зъбите тъй или иначе пожълтяват повече от кафето, отколкото от цигарите (а просто приканям някой да се опита да ми спре кафето:) ), а въпреки че си пафкам доволно, спазвам достатъчно хигиена, за да смятам, че дъхът ми не е по-лош от на непушач, поне през повечето време. Да не говоря колко смрадливи непушачи познавам.

За пушенето на обществени места. Да, трябва да има разграничение. Да, човек с поне малко морал и съвест би се съобразил да не пуши, ако е заобиколен от непушачи, ако около него има болни или пък малки деца. Но да се забрани тотално?

В целия цивилизован свят има място и за едните, и за другите. Ако съм в заведение със смесени права - ще гледам да се съобразявам. Ако съм в заведение за непушачи - ще изтърпя. Случвало ми се е. Но пък, ако съм в заведение, в което пушенето е разрешено, е - тогава малко ме интересува случайният непушач, попаднал там. Който го е страх от мечки, да не ходи в гората.

Персоналът, работещ там, също бил невинна жертва. Е, това не е нито първият, нито последният вид работа в опасни и вредни условия, нали ? От опит да ви кажа, ако е заведение, в което се продава алкохол, и да не се пуши, персоналът пак трябва да получава вредни.

Все по-често чета вайкания: "Не мога да разбера - няма пари за храна, пък дава за цигари". Ми така си е решил въпросният човек. И едва ли му пука за нечие разбиране или мнение. Баща ми, прагматик човек, инженер, никога не е разбирал как мога да хабя пари за фантастика и фентъзи. Негово право е да не разбира, имам над 700 тома.

На места злобливоста на индивидите тип "войнствен непушач" стига до тотална простотия, примесена с искрена злоба. Като колегата драскач в Лайфстайла тук например : ЦЪК.

Ми не, господине, не ви питам дали може да запаля. Показвам ви конфигурация от пръсти със силно изразено присъствие на средния, издишайки дим в лицето Ви. Пък Вие се сърдете и си пръцкайте обидено, колкото душа Ви иска. Щото каквото почукало, такова повикало.

Ако мога да обобщя обърканата си мисъл (от никотинов глад ще да е, намалям ги...) то:

- Да, пушенето е вредно. Да, радвам се за всеки, който се откаже от него. Не, засега нямам такива намерения.
- Да, това да тровиш невинните околни е нечовешко и долно. Почти толкова, колкото пък да гониш и затваряш невинните пушачи. 
- Ок, реклама, пропаганда, разбирам. Обаче вашето е унизително. Искрено се надявам да се намери някой по-умен от мен пушач, който да намери как да осъди кампанията.
- И да, трябва да има разделение и разпределение. Не и тотална анатема срещу едната или другата група.

И за финал въпросче :

- А защо трябва да има статии като моята и като тази на колегата? Защо трябва да има ненавист? На кого не му отърва пушачи и непушачи да се разберат нормално и без драми?

Хайде, до паФкане!

 

http://damnation.blog.bg/