Фактът, че футболът е най-популярният спорт на всички времена се доказва за пореден път с новоизградения развлекателен център на Манчестър Юнайтед. Водещият дизайнер на MET Studio Лойд Хикс го проектира с обща площ 1000 кв. м. Дестинацията е Китай, а наш гид ще бъде Александър МакКуейг, директор „Графики и Аудиовизуализации"...

"Целта ни беше да създадем вълнуваща футболна атмосфера извън играта" - обяснява той. Влизайки през входа, получаваме карти, които съхраняват лична информация. Стълбата води към мецанина. Там са разположени 8 екрана, на които се прожектират футболни срещи с автентичен звук от стадиона. Следва първата основна зона - Клубът - чиято цел е да запознае посетителите с историята на Манчестър Юнайтед, основан още през 1878 година. На преден план е цяла стена с екрани, показващи култови моменти от развитието на отбора. Пред тях са изложени поредица от знакови за клуба предмети. Най-впечатляващи са бутонките на Боби Чарлтън и Кристиано Роналдо, както и стъкленият модел на стадиона Old Trafford.

Най-големият участък в центъра е тренировъчната зона, която включва 5 отделни мини-игрища. Играчите регистрират своите данни на тъчскрийн, а подходящото ниво се избира според зададените в посетителската им карта данни. Резултатите се изнасят на голямо табло, като имената на голмайсторите светват на т.нар. "Стена на славата".

Една от най-малките зони е посветена на големия мениджър на „Червените дяволи" Сър Алекс Фъргюсън. Пространството е организирано по модел на истинската съблекалня на играчите. Технологията е поверена на триизмерната картина, тип Pepper's Ghost.

Обиколката продължава към голям стенопис, който изобразява външната част на стадиона. Мултимедийната стена отразява избрани моменти от най-великите мачове на тима, а в зоната "Среща с мениджъра" се информираме какво е да бъдеш най-добрият мениджър в света.

В последната обособена част са изложени дубликати на спечелените от тима трофеи. Завършваме с Тунела, който е точно копие на този на самия Old Trafford. На стените се вижда как играчите загряват на стадиона. Последната атракция е екранът с размери 7x3 м, който показва тълпата на стадиона. Настъпва тишина, на четири допълнителни екрана започва 4-минутна импресия от знакова среща - Манчестър Юнайтед - Ливърпул - 3:0. Филмът е направен под ръководството на английския режисьор Дарил Гуудрич.

РАЗВЛЕКАТЕЛЕН ЦЕНТЪР

клиент: ХОТЕЛ VENETIAN MACAORESORT, ЧАСТ ОТ LAS VEGAS SANDS CORPORATION

място: МАКАО, АЗИЯ

дизайн: MET STUDIO

архитект: LLOYD HICKS

екип: HYPSOS (ИЗПЪЛ НИ ТЕЛ), SYSCO (АУДИО-ВИЗУА ЛЕН ХАРДУЕР), NORTH ONE TELEVISION (ФИЛМ), KISS THE FROG (ИНТЕРАКТИВНИ ЕЛЕМЕНТИ)

площ: 1000 м2

контакт: www.met studio.com; www.manutdexperience.com

фотография: KERUN IP

 

Материалът се публикува със съдействието на списание ДОМЪТ.