Съдейки по това колко много аспекти на живота ни започват да бъдат автоматизирани и завземани от технологии, няма как да не се запитаме дали след няколко поколения хората буквално ще забравят как да връзват обувките си.

Подобен развой изглежда напълно възможен, особено като вземем предвид, че именно връзването на обувки е нещо, което вече се превръща в способност от една минала и забравена епоха.

Наскоро Nike представи поредните си високотехнологични кецове, които могат да бъдат управлявани чрез гласови команди, разполагат с вградени мотори, LED светлини и... да, добре дошли в XXI век.

Щом един от най-големите производители на спортно облекло продължава да бълва подобни продукти, значи не говорим само за мимолетна мода, а за тенденция, която тепърва ще променя статуквото.

Новите обувки на Nike могат да бъдат програмирани през мобилно приложение и да се завързват съвсем сами в зависимост от това, за което ще ги ползваме.

Ако ще играем футбол или ще бягаме, обувките ще са малко по-стегнати, отколкото при разходка в парка. И ако това не ни се струва като важна екстра, значи нищо не разбираме - нито от мода, нито от спорт, нито от технологии.

Технологията на самозавързващите се обувки се нарича FitAdapt и работи чрез малки мотори, които опъват вградени в обувките тънки въжета, наподобяващи тези, с които правят парашутите.

Обувките идват със специална подложка за зареждане, което означава, че ще имаме причина да не ги захвърляме из антрето, а да ги държим подредени до някой контакт.

Както можем да очакваме, подобен шедьовър на модерната мисъл далеч не идва евтино.

Все още от Nike не са обявили официално цената на кецовете, но се очаква тя да бъде над 300 долара, когато моделът излезе на пазара към средата на този месец.