Андре Токев и Събин Ранков ще опитат вкусовете на Пирин и Рила тази неделя от 12:30 часа по bTV в "Ловците на храна".
В село Влахи те ще се срещнат с двама братя - Атила и Сида, които отглеждат рядката каракачанска порода овце, коне и кучета. Те са оставили големия град и са се завърнали към природата, за да запазят и възродят българските традиции.
Овцете от най-древната порода в Югоизточна Европа са с черен цвят, по-дребен размер, остра вълна, дават по-малко, но високомаслено мляко от 11%.
Калоферската дългокосместа коза е представена през 2012 г. на Световното изложение в Хановер от Войводата, който гордо е дефилирал с дългата си козина на международна сцена.
Но освен патриотичната атмосфера и преклонеие пред традициите на страната, Chef Токев ще набави деликатесна ярешка наденица и домашно сирене, преди да поеме към Горно Драглище и гозбите на леля Дешка.
Любезната домакиня ще нагости кулинарите с местния деликатес навпавок - сурово сушен колбас от най-доброто свинско месо.
Тя ще покаже на Андре стъпките в приготвянето на боб с чекане (или цвекло), ялова баница и шупла. За да върне жеста към дамата, Chef Токев ще изпрати верния си помощник за кестени, които ще превърне в апетитна гарнитура.
Но ресторантьорът няма да се ограничи до използването само на нож в кулинарните си приключения, а смело ще грабне брадвата, за да насече дърва за огън за вкусните гозби.
За да бъде преживяването за "Ловците на храна" пълно, Chef Токев ще посети екопътека Русалиите и Чобанския вир, който местните наричат "джакузито".
Той ще потърси около ручая кресон, ще набере горски гъби и здравец, докато се връща към ездата и естествените методи за съхранение на прясно мляко.
За финал на пътуването Андре ще приготви равиоли с ярешка наденица в мурсалски чай, арпаджик с гъби, навпавок, кестени и здравец, а Събин ще се погрижи за почерпи домакинята им с хубаво българско вино.
Как ще се справи Събин с овцете и гегата, какво обядват козите, каква е трогващата история на яловата баница и как чобаните са съхранявали млякото в древността предстои да видим.