Италия, Испания и Гърция са страните, които основно свързваме със зехтина. Ако испанците днес са на челно място по производство, то историята на маслиновото олио в Европа започва от другаде.

Учените вярват, че корените на зехтина е най-правилно да се търсят в Близкия Изток. А от Сирия маслиновите дървета и продуктът от тях превземат Стария континент, започвайки от Гърция. Омир и Хипократ наричат зехтина течно злато, а думите им и до днес намират потвърждение.

Снимка 360968

Източник: Facebook / Archeology and art

От Гърция в Италия, а по-късно и в Испания. Това е пътят на продукта, който и днес слагаме на трапезата. Точно както са правели хората и преди хиляди години.

А с Италия е свързана последната археологическа находка, хвърляща нов лъч светлина върху историята на зехтина. В Сицилия бе намерен старинен глинен съд, който заради причудливата си форма успява да привлече вниманието на археолозите. Така те го подлагат на по-задълбочен анализ.

Как да знаем дали купуваме истински зехтин

Как да знаем дали купуваме истински зехтин

69% от зехтина на пазара е соево или слънчогледово олио

От него става ясно, че по вътрешните стена на съда има олеинова и линолова киселина, които са ясен знак, че е употребяван за съхранение на зехтин. Учените смятат, че находката датира от Бронзовата ера, около 4000 години назад във времето. Това е най-старото подобно откритие в Италия, което надгражда знанията ни за употребата на зехтина в древността.