Проблемът с практиката на японското правителство да убива повече от 1000 ивичести кита всяка година отново придоби популярност със скорошното публикуване на видео, което австралийски съд държа в тайна повече от четири години.

Видеото показва как японски "изследователски" кораби ловят и убиват свободно китове в открито море. Естествено, предизвика бурни реакции в редица медийни портали по света.

Въпросът е защо това се случва, при положение че убиването на китове е забранено с международен закон, който позволява подобни действия само за изследователски и научни цели. Можем ли да считаме, че японското правителство се нуждае от 1000 кита всяка година под това оправдание? Едва ли.

Ясен отговор липсва, но пък има интересни спекулации по въпроса. За първи път японците започват да избиват китове през 1946 г., за да се подпомогне затруднената от войната икономика с евтино и хранително месо. Въпреки това японската икономика е една от най-силните в света от много години, а към днешна дата 95% от гражданите на страната ядат месо от кит много рядко или изобщо, твърдят изследвания на Greenpeace.

Това кара някои да вярват, че правителството убива животните и съхранява месото им с цел да натрупа хранителен резерв в случай на икономическа криза или военен конфликт. Според официални данни Япония е удвоила резерва си между 2002 и 2012 г. до 4600 тона.

Въпреки че няма еднозначен отговор защо държавата на изгряващото слънце продължава тази си практика, в следствие на съдебни процеси между нея и Австралия, страната ще намали годишната бройка на убити животни от 1000 на 333, пише Гардиан.