Тази година вече нямаше как да не ни направи впечатление. Защото, също като нас, всеки, който е минавал това лято в карето между Президентство, Народно събрание, Министерски съвет и статуята на Света София, е видял какво се е случило на т. нар. ларго. А отговорът е семпъл - случило му се е Largo di Serdica.

Всъщност, заведението съществува от миналата есен. "На слънце" обаче се показа едва това лято. Направи го с масите, столовете и огромните саксии с дървета в близост до стъклените куполи на ларгото. И така излезе на сцената на софийските заведения.

Проектът

Largo di Serdica отнема много време, за да бъде завършен. Оказва се и голямо предизвикателство. Пространството на южния вход на ЦУМ никога не е билo заведение, билo е обграден единствено от магазини. Така, освен огромното количество работа за преобразуване на площите, изникват още два фактора за преодоляване.

Първият е да свикнат хората, че тук могат да се хранят, а не да пазаруват стоки. Вторият е времето, за което това ще се случи. А и двата - доста трудно контролируеми процеси.

Снимка 376568

Източник: Largo di Serdica

Идеята

Място, където хората да могат да закусят, да обядват, да вечерят и, ако желаят, вечер да останат да се забавляват. Последното могат да го направят с коктейл в ръка, с приятна музика, селектирана от диджей.

И на хората явно им харесва. Така и за екипа на Largo di Serdica притесненията малко по малко остават на заден план. Защото клиентите се връщат отново и продължават да го правят.

А те са всякакви - и българи, и чужденци. Нас ако питате, заради местоположението, рано или късно вторите ще вземат превес над първите, както вече се случва със заведенията по "Витошка". Но дали ще излезем прави, ще покаже само времето.

Снимка 376570

Източник: Largo di Serdica

Със сигурност обаче времето тук спира. Докато времето го позволява, градината на Largo di Serdica е мястото, където човек ще се почувства добре, а не в поредното място за по едно кафе. Всичко е проектирано и направено по начин, който да ни предразположи да се отпуснем, да имаме интимен момент с храната си, както и уединение с любим човек. Сладки приказки с приятели - също.

Снимка 376566

Източник: Largo di Serdica

Създавайки пространството пред заведението, екипът на Largo di Serdica си е представял оазис в сърцето на града. Дали са успели, всеки преценява на място. За всеки родител, сигурни сме, градината ще бъде оазис, защото тук детето му има достатъчно място да тича на воля. 

В късните вечери и малките часове на нощта пък Largo di Serdica се превръща в център на истински купон. Партитата са вътре, където капацитетът е около 200 места. Понеделник е джаз вечеря, срядата е запазена за горещи латино ритми, а в петък и събота за доброто настроение се грижат диджеи.

Снимка 376563

Източник: Largo di Serdica

Тук приготвяме храната така

"Искахме да постигнем баланс, в който нищо да не е за сметка на друго." А за да няма и нищо скрито-покрито, гостите на ресторанта могат да гледат как главният готвач и неговите помощници приготвят всеки детайл, за да сглобят и поднесат по най-впечатляващ начин поръчаното ястие.

Телешки мозък с манго сос, цикория и крем от балсамов оцет

Източник: lifestyle.bg

Телешки мозък с манго сос, цикория и крем от балсамов оцет

И всичко това се случва само с продукти, които не са дълбоко замразени. Идеята за "кухня без фризери" е свързана с желанието храната винаги да бъде свежа. Затова и стремежът е повечето продукти идват от малки ферми.

Двигателят на всичко това е Мариян Колев. Главният готвач на Largo di Serdica, който към опита си в кухнята добавя и научените лично от шеф Петър Михалчев тънкости на сушито. Именно то е едно от нещата, които екипът на ресторанта препоръчва. Салатата "Il Mondo" и панакота с босилек - също. А с този десерт е печелен MasterChef в САЩ.

Мариян Колев

Източник: lifestyle.bg

Мариян Колев

За какво се връщат клиентите

"Акцентът в менюто с напитките са коктейлите Largo. Те са авторски, в тях се включват сиропи, които се правят на място. Това безспорно променя вкусът им и ги прави едно от нещата, които посетителите търсят отново и отново".

Коктейлите се харесват най-много в комбинация с латино ритмите. Но, за изненада или не, най-голяма посещаемост има в часовете около 12 всеки делник заради обедното меню.

Largo di Serdica е в ЦУМ, южен вход.