Болония се нарежда на седмо място по население в Италия. Въпреки че то е доста по-малко от това в София, и тук проблемът с трафика, увеличаващия се брой коли и мръсния въздух става все по-осезаем.

И докато ситуацията не е излязла напълно извън контрол, в италианския град започва една инициатива, зад която заставаме с две ръце. Тя е в подкрепа на придвижването в града по всякакъв друг начин, но не и с с автомобил.

За да насърчат местните да слязат от личните си возила, още миналата година управата на града въвежда примамлива схема. Тя носи името Bella Mossa (Добра работа) и е напълно в крак с технологиите. Инициативата неслучайно се определя и като една от причините, заради които бихме избрали Болония за място за живеене.

Как работи

Всичко, което ни трябва, е да инсталираме приложението Better Points. В него можем да отбелязваме колко време сме прекарали в ходене пеша в града, каране на колело или обикаляне с градския транспорт. 

Всички тези приключения ни носят определен брой точки - не за дължината на пътуването или ходенето, а за броя пъти, в които сме решили да не предпочетем колата (максимум четири на ден). Защото дори да имаме работа на километър разстояние и се качим зад волана, пак не правим услуга на града и природата.

А събраните точки можем да използваме като ваучери на определени места - над 100 на брой. Така след осем разходки с велосипеда в неделя може да се наградим с безплатен сладолед или пък бира. За малко повече точки можем да вземем и билет за кино, а получаваме и много бонуси.

Още по-забавно става, когато и приятелите ни са зарибени по идеята и можем да си мерим... точките. За съжаление програмата е активна само шест месеца в годината. Но за това време през 2017 г. са отчетени цели 3.7 милиона километра, което й предвещава светло бъдеще не само на територията на Италия.

Защо мъжете трябва да карат колело

Защо мъжете трябва да карат колело

Не че жените не трябва

Можем ли да мамим

Със сигурност сме си задали този въпрос, четейки горните редове. Приложението изисква да сме включили GPS-a на телефона, за да може да проследява движението ни от точка А до точка Б. А докато ходим или караме колело, сме наясно и колко въглероден диоксид сме спестили на планетата, пояснява BBC.