Карането на колело в последните години се приема по-скоро като по-лесен и удобен начин на придвижване в големия град, не толкова като спорт. Заради замърсения градски въздух някои оспорват ползите от него, но поредното изследване отново ги потвърди.

Този път акцентът е върху мъжете, които карат колело, и ползите за тях от това физическо занимание. Според британски учени, редовното колоездене помага за избягването на т.нар. "мъжка менопауза".

Снимка 344553

Източник: iStock

Тя се отличава с намаляване на нивата на тестостерон, а от там и с понижено лидибо и депресия. Мъжете над 60 години, които са способни да навъртят 100 километра за по-малко от шест часа и половина, имат нива на мъжкия хормон като на представителите на същия пол на възраст 35-40 години.

Изследвани мъже на около 80 години доказват, че активното каране на колело може да доведе до редуциране на половина на мазнините в тялото. Също така, тяхната мускулатура е много по-силно изразена, въпреки напредналата им възраст.

Освен това, имунната система на колоездачите е много по-устойчива на грипове и различни вируси. За съжаление, често използваме много малко част от мускулите си в ежедневието. А карането на колело, било ти и непрофесионално, намалява нивата на мазнини в тялото ни на всяка възраст.

Колоездачите в по-напреднала възраст могат да се похвалят и с по-продължително функциониране на ендокринната жлеза тимус, която принципно спира да функционира около 40-годишна възраст. 

Снимка 344552

Източник: iStock

Колкото по-продължително време мъжете карат колело, толкова по-дълго през годините това ще им се отблагодарява. Всички сме виждали възрастни колоездачи, които са здрави енергични и мускулести. Не че и с друг тип упражнения този резултат не може да се постигне, но в този случай съчетаваме тренировка с начин на живот, пише Daily Mail.