Един от най-големите комплименти, които едно заведение за хранене може да получи, е клиентите му да кажат, че се чувстват толкова уютно и приятно, сякаш са си у дома.

Точно такова е усещането, което оставя Irituali - на домашен уют. Може би защото самата собственичка - Ирина Тенчева, посреща, поздравява любезно за добре дошли, с усмивка на лице пита как сме и предлага най-вкусния вариант на храна според часа в момента.

Идеята

Ирина създава Irituali с намерението да е "място с непретенциозен градски уют, нещо много повече от ресторант". Тук тя обединява своите хобита, за които през годините намира все по-малко време - и кулинарията, и приложните изкуства, и литературата, и личните духовни ритуали и практики.

Irituali всъщност е игра на думи и съдържа нейното име Irina и ritual. Нещо като подсказка, че тук нещата се случват както тя ги обича. "С ритуалите за спокойствие, с радост и през удоволствията за небцето, ума и душата", признава Ирина.

"Половин година след като посрещнахме първите гости, нашето място е и нещо като автономна зона за пребиваване на сродни души, за събиране на добри хора. Буквално от цял свят."

Ирина Тенчева

Източник: lifestyle.bg

Ирина Тенчева

Това е така и защото салонът на ресторанта не е голям, което позволява и на персоналът да се запознае лично с всеки клиент, с историите и с интересите му.

"За нас на първо място е какво ще дадем на гостите си, а не какво ще получим от тях. Стараем се да предложим вкусна храна, която ние хапваме у дома, лично отношение и разбиране."

Затова дори да дойде човек само за едно кафе, Ирина ще го насърчи да не бърза, да се наслади на мига, на вкуса и на собствената си компания.

Мястото

Irituali е до Консерваторията, кварталът в който Ирина е родена и за който пази най-скъпи щастливи спомени.

"Често, загледана през прозореца на Irituali, виждам под прозорците на Музикалната академия двете с баба ми в зимен следобед. Слушам в захлас пианото и държа ръката на баба, която трепери от студ, но нито един път не ми казва да тръгваме, преди да е приключило изпълнението."

Точно тези спомени с носталгична нотка на дом Ирина пренася в заведението. Тук тя спокойно посреща 25 гости, като идеята й още от самото начало е да създаде по-скоро база, на която да се учи и която с времето да надгражда.

Снимка 369916

Източник: lifestyle.bg

В процеса на умуване кое, как, къде и защо ѝ помага приятелка интериорен дизайнер - Миглена Стумбова.

Екипът

Ирина го определя като жив организъм, в който всеки орган трябва да действа ефективно през цялото време, за да може ресторантът да функционира правилно.

"Колегите не са свикнали на толкова лично отношение, колкото аз влагам във всичко, но не мисля, че по друг начин може да има добра мотивация и съпричастност към проекта."

Снимка 369918

Източник: lifestyle.bg

Естествено, в менюто са попадали много рецепти от семейни тефтери, но не само от нейните, а и от тези на шеф Савас - главният готвач на Irituali. Критерият, който ги обединява и по който са подбрани, е да бъдат вкусни.

Шеф Савас е младо момче с гръцки произход. За Ирина той е много интересен и специален човек - космополит в начина си на живот и традиционалист в работата си. "Обожава храната и дисциплината. От три обикновени продукта за 15 минути може да сътвори невероятна гозба."

Един лимонов пай на баба Ирина, моля

"Това, което бихме сервирали на гостите у дома. Това приготвяме за гостите в ресторанта." Така Ирина определя единственото правило, на което се подчинява храната в ресторанта.

Тя следва стила на посрещане на гости на майка си и баба си, което за нея означава само едно - най-хубави продукти в интересни ястия и в количества, достатъчни да ни заситят с една порция.

Прясна паста (с домашни равиоли с плънка от холандски сирена, сервирани с приготвен на момента сос от чери домати, босилек и пармезан), Бабина яхния (с тайната застройка на баба Ика) или Патладжан терияки по оригинална рецепта (сочен бял патладжан със сос терияки, няколко вида сусам и зелен лук). Това са само три от блюдата, които може да опитаме в Iratuali.

А може да ги опитаме, докато ги има, защото тук менюто се съобразява със сезона и с кулинарните музи на екипа. Затова и се сменя на всеки два месеца.

Снимка 369920

Източник: lifestyle.bg

Едно единствено ястие обаче остава винаги. И това е Лимоновият пай на баба Ирина, който е и най-често поръчваният. А причината е проста: "защото е съвършен и завинаги част от менюто", усмихва се Ирина.

Irituali е на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 96.