Като стопани на домашни любимци, знаем, че често се налага да оставяме животното си само. Знаем също, че в много случаи това води до неприятни изненади, когато се приберем вкъщи.

"Кучето прави поразии, вие, понякога развива социопатии или поведенчески проблеми. Поради тази причина хората са измислили т.нар. на английски език day care", споделя д-р Мила Бобадова - човекът, който открива преди няколко месеца DayCare "Добро хрумване" - първата кучешка градина в София.

Идеята

В цял свят кучешката градина се ползва като профилактика на различни проблеми с поведението и рушенето вкъщи. Тя дава възможност на животните да общуват помежду си и да се забавляват, без да рушат дома. По този начин се засилва и връзката със стопанина, който вечер след работа не им се кара, че са направили някоя пакост.

Мястото

DayCare "Добро хрумване" е измислена така, че да се доближава максимално до обстановката в един дом. В същото време е и комбинация от няколко много важни фактора: по-голямо помещение за кучетата, подходящ човек, който да се грижи за тях, и домакините Бъгс и Челси - две особено специални кученца, които оформят и уникалното лице на кучешката градина.

Снимка 361850

Източник: lifestyle.bg

"Целяхме да направим място, в което животинката да почувства, че си е у дома - с диван, играчки, шарени неща, кухня, тераса и т.н. Дори има прахосмукачка, с която да свикват и да реагират нормално."

Градината за домашни любимци побира група от 10 кучета, без възрастови и полови ограничения. Животното обаче не бива да е разгонено и трябва да има всички ваксини и обезпаразитявания, за да не застраши здравето на останалите посетители.

Домакините

Бъгс и Челси са брат и сестра от породата кавалер кинг чарлз шпаньол. Попадат в забавачницата случайно, но в точния момент. Сега те имат незаменим принос за доброто функциониране на DayCare. И са се превърнали в едни истински домакини.

Бъгс и Челси

Източник: lifestyle.bg

Бъгс и Челси

Но Бъгс и Челси не само да живеят, но и да "работят" тук. Заради благия си характер, подходящия темперамент и вечната готовност за игри, те помагат на другите кучета да се чувстват по-спокойно на непознатото място.

Един ден на кучешка градина

Изпълнен е с игри и със забавления. Това пък помага на кучетата да изразходят енергията си и да осъществят правилен социален контакт със себеподобните.

Ако се притесняваме как се грижат за кучето ни и какво прави, винаги може да хвърлим едно око, защото в забавачницата има камера. С нея пък се свързваме чрез приложение за телефон и така проверяваме какво се случва в DayCare и как е нашият любимец.

При първо посещение за кучето в забавачницата, то се тества до каква степен да комуникира с останалите животни. Ако е прекалено агресивно и не показва никакви признаци на социализация, не се приема. Болно куче - със сополи, кашлица и т.н., също се връща, за да не разболее останалите, точно както се случва и в детските градини. Защото правилата са си правила.

Д-р Мила Бобадова

Източник: lifestyle.bg

Д-р Мила Бобадова

Както споделя д-р Бобадова, домашните любимци са социални животни. Вкарваме ги в домовете и семействата си и очакваме от тях да се адаптират - без проблеми, без претенции и без да положим усилия. DayCare помага на стопаните, като осигурява малко радост и забавление в живота на домашния любимец.

Социализацията

Понеже тя е изключително важна за животните, "Добро хрумване" правят и обучителни класове за малки. Заниманията са подходящи за всяко кученце на възраст от 8 до 18 седмици - периодът, в който то изгражда своя характер и учи най-лесно и бързо.

Снимка 361856

Източник: lifestyle.bg

Домашният любимец се среща с много нови хора, кученца на своята възраст, озовава се в непознати ситуации, запознава се със страшни предмети и звуци (прахосмукачки, сирени, чадъри, балони). Свиква да бъде докосван от непознати, учи се как да играе със себеподобни, без да се страхува или бъде агресивен.

Daycare "Добро хрумване" е в кв. "Изток", ул. "Пиер Дегейтър" 10Б.