Виждали сме го поне в десетина филма - насред препълнена с народ стая или пък претъпкана метростанция погледите на двама човека се приковават един в друг. И сякаш целият останал свят изчезва, защото между зениците им сякаш протича ток. И не говорим само за любов от пръв поглед, а за цяла поредица интензивни чувства.

Снимка 450093

Източник: Instagram / emrata

Преплетените погледи не са само прийом на романтичните филми или трилърите - това е тема, изследвана от невропсихолозите. Едно от откритията им е очевидно - когато се вгледаме в очите на друг, много по-трудно забелязваме какво се случва около нас. Освен това вече имаме усещането, че буквално надникваме в ума и душата на другия.

Странното е, че същото усещане изпитваме, когато срещнем поглед с човекоподобна маймуна в зоопарка - усещаме, че насреща имаме разумно същество, което също ни изследва. Както и когато гледаме картина, чийто обект гледа право в очите на зрителя си.

Снимка 469744

Източник: iStock

Няколко независими изследвания потвърждават, че вглеждането в погледа на друг човек "замразява" настоящата ни физическа и мисловна дейност. Някои учени дори препоръчват да отклоним погледа си от дете или притеснителен човек, когато му задаваме въпрос и очакваме отговор.

Снимка 469742

Източник: iStock

По погледа на другите подсъзнателно си извадим изводи за характера и способностите му. Хората, които гледат прямо в очите, често се възприемат за по-интелигентни и по-честни от останалите.

Снимка 469743

Източник: iStock

Въпреки това продължителният поглед на непознат почти във всички случаи изглежда притеснителен. Природонаучният музей в Лондон е провел изследване, за да установи колко най-дълго е "нормално" да задържим погледа си в очите на непознат. Отговорът е три секунди, а всичко, което надхвърля девет секунди минава за притеснително и застрашаващо.