Зимата е в разгара си и все повече хора предпочитат комфорта на личния автомобил пред градския транспорт, който предполага струпване на тълпи от кихащи и кашлящи хора, както и замръзване на крайниците по спирките.

Но, въпреки удобствата, които предлага колата, този начин на пътуване също има своите тънкости. Ето няколко полезни съвета за по-голяма безопасност зад волана в снежното време.

  • Винаги проверяваме нивото на течността за чистачки. През зимата предното стъкло на автомобила се цапа много повече, тъй като колите, които се движат пред нас изхвърлят върху него кални капчици от пътната настилка, заради бързото движение на гумите. Течността трябва да не замръзва при ниските зимни температури, защото това би създало тънък леден слой върху стъклото, който също сериозно влошава видимостта ни.
Снимка 399255

Източник: iStock

  • Преди да тръгнем, трябва да отстраним снега от покрива на автомобила. Ако бъде оставен там, съществува реална опасност по време на движение внезапно да падне върху предното стъкло на автомобила зад нас и това да доведе до произшествие.
  • Не тръгваме леко облечени. Колкото и топло да е в колата, винаги може да възникнат непредвидени ситуации, които да ни накарат да напуснем автомобила. Затова топлото яке или палто, ръкавиците и шапката са задължителна екипировка, дори при път на къси разстояния.
  • Спазваме по-голяма дистанция от обичайното и никога не спираме рязко. Понякога може пътят да изглежда сух, но да се окаже, че върху него има тънък леден слой и да изгубим контрол над автомобила, ако не караме с повишено внимание.
Снимка 399256

Източник: iStock

  • Ако аварираме, незабавно подаваме сигнал на останалите участници в движението, не държим двигателя включен по-дълго от необходимото, открехваме леко прозореца, за да влиза свеж въздух (особено ако има опасност от натрупване на изгорели газове в купето) и избягваме да излизаме от вратата, която се намира откъм движението, ако сме на магистралата.
  • Гледаме пътя в далечината, за да предвидим навреме какви действия да предприемем, ако там има някакво препятствие.

И не забравяме, че внимателното шофиране спасява живот.