Светът постепенно се връща към обичайния си ритъм, но със заплахата от COVID-19 ще живеем още години. А това изисква приспособяване към новата ситуация, което се изразява в различни мерки в различните сфери на живота.

Несъмнено това засяга и пътуването със самолет, което вероятно е на път да се промени изцяло. С оглед на желанието за спазване на социална дистанция, авиокомпаниите ще трябва да вземат някои решения и на направят различни промени, ако искат да накарат пътниците си да се чувстват в по-голяма безопасност.

Предвид настоящата ситуация, една компания вече има гениална идея, която не само ще даде възможност на хората да спазват дистанция по време на полет, но и да се чувстват много по-удобно, докато пътуват.

Самолетите, списанията на борда и ще останат ли в историятa

Традицията в самолетите, която ще остане в историята

Нова ситуация, нови правила

Zephyr Aerospace предлага нови дизайнерски седалки, които нарича Zephyr Seat. Те са дело на дизайнера Джефри О'Нийл и наподобяват на нещо като двуетажно легло, но разположени в схема две-четири-две в самолета. Това означава, че само двама души ще споделят ред, като по този начин получаваме хем повече пространство, хем по-голяма сигурност, защото няма да сме в непосредствена близост с човека до нас.

Снимка 470475

Източник: iStock

"Вярваме, че пътниците вече ще изискват усамотение и ще плащат допълнително за възможността да спят на борда", казва О'Нийл пред CNN Travel, като допълва, че повечето авиокомпании ще могат да поддържат и обичайния броя на пътниците си.

Идеята на О'Нийл му хрумва по време на един безсънен полет от Ню Йорк до Сингапур преди няколко години, на борда на тогавашния най-дълъг търговски полет в света. С място в икономична класа, О'Нийл осъзнава по средата на дългото си пътуване, той няма да може да заспи.

"Пътувах на най-добре оценената авиокомпания в света, получавах прекрасно обслужване с чудесна храна, но не можех да се наспя. Това наистина е много неудобно и неприятно. Защо е толкова трудно да се намери достъпен начин да легнем по време на полет, който е 19 часа?", спомня си преживяването дизайнерът.

Тогава О'Нийл се сеща за друго свое старо пътуване с автобус на дълги разстояния, което прави преди време в Аржентина. Автобусът използва двуетажни легла и той успява да спи далеч по-добре, отколкото на своето привидно по-луксозно въздушно пътуване до Сингапур. Така го осенява идеята, че именно това решение може да се приложи и при самолетите.

ZephyrSeat ще бъдат изработени от леки композитни материали, намаляващи преките разходи за поддръжка за авиокомпаниите, като седалките на "втория етаж" ще се предлагат с телескопична стълба.

Всяка седалка ще бъде с падащо място за краката, за да осигури повече пространство и множество пози за сън, като същевременно са достатъчно големи, за да поберат възрастен и дете.

Дизайнерът представя идеята си на изложението за самолетни интериори в Хамбург, Германия още през 2019 г. Предвид настоящата ситуация с коронавируса и новите мерки за социална дистанция, О'Нийл започва да работи върху подобрения на проекта си. В момента се планират тестове за безопасност, които трябва да се направят в най-близко бъдеще.

Авиокомпаниите, самолетите и защо забраниха алкохола на борда

Защо някои авиокомпании спряха да предлагат алкохол на борда

Когато ситуацията го изисква