Сякаш светът става все по-страшно място с всеки изминал ден. И не говорим дори за социалната страна на нещата, а по-скоро за Майката природа. Независимо дали го признаваме, или не, планетата се променя. Метеорологичните условия стават все по-екстремни и, на свой ред, човечеството трябва да измисли нови начини да противодейства и да се предпази от природните бедствия.

Типичен пример за това са местата, които са засегнати от множество земетресения, случващи се всеки ден. Какво става, когато сме в сграда по време на земетресение? Мебелите се движат и падат, което крие опасност от нараняване, а понякога дори и смърт.

Снимка 405461

Източник: iStock

Именно за да ни предпази от подобни, застрашаващи живота ситуации, се появява едно ново изобретение на китайския учен Уан Уенси. Устройството всъщност е легло, което се трансформира в такова съоръжение, че не позволява да падне каквото и да било върху нас.

Както се вижда от видеото, леглото прилича по-скоро на сандък с много устойчива повърхност, който има сензори за засичане на трусове с определен магнитуд, като се затваря в случай на земетресение, за да ни предпази от падащи предмети и т.н. Леглото дори може предварително да бъде заредено с храна, вода и всякакви неща от първа необходимост, ако се налага да прекараме повече време в него.

Всичко за момента е само проект и все още няма прототип, но може би това ще бъде следващата стъпка напред, когато става въпрос за предпазване от земетресения.