Сърдечните заболявания продължават да бъдат една от водещите причини за смърт на много хора по света всеки ден. Ето защо експертите непрекъснато проучват как да ги предотвратят и да намалят въздействието им върху живота ни.

​_

Сърдечно-съдовите и сърдечните заболявания имат много допринасящи фактори, вариращи от генетиката до начина на живот и всичко свързано между тях. Основните рискови фактори включват високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, наднормено тегло, нездравословна диета, пушене или прекомерна употреба на алкохол.

Както може да се забележи, много от тези рискови фактори са свързани с нашата диета и това, което консумираме ежедневно. И въпреки че няма нито една чудотворна храна, която да хапваме, за да предотвратим сърдечно-съдови заболявания, изследователите откриват важни хранителни промени, които все пак можем да направим, когато готвим, за да намалим риска.

Снимка 584455

Източник: iStock

Според скорошни изследвания, един от най-добрите навици, що се отнася до готвенето, е да използваме зехтин вместо масло или други наситени мазнини. 

Замяната на "нездравословните" мазнини със зехтин значително подобрява здравето на сърцето ни с течение на времето и допринася за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Според проучване, проведено с над 60 хиляди жени и 30 хиляди мъже, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, употребата на зехтин е свързана с намален риск, както от коронарна болест на сърцето, така и от сърдечно-съдови заболявания. Изследователите заключават, че замяната на продукти като маргарин, масло, млечни мазнини и майонеза със зехтин е това, което допринася за по-нисък риск от тези заболявания.

Снимка 584457

Източник: iStock

Но как тази замяна на храни се отразява на сърцето ни? От една страна, известно е, че консумацията на по-големи количества наситени мазнини води до повишен риск от сърдечни заболявания поради начина, по който влияят на нивата на холестерола. Ето защо Американската сърдечна асоциация препоръчва да поддържаме приема на наситени мазнини на около 5-6% от калориите на ден (или около 13 грама за диета с 2000 калории).

За да поставим това в перспектива, една супена лъжица масло съдържа около седем грама наситени мазнини, за разлика от малко под два грама в една супена лъжица зехтин.

Снимка 584454

Източник: iStock

Друга полезна за сърцето характеристика на зехтина е, че има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които помагат за поддържане на здравето на сърцето и цялостното здраве.

Холестерол, моркови, фибри и как зеленчукът предпазва от сърдечни заболявания

Как да се предпазим от висок холестерол

Един зеленчук с повече ползи за здравето от очакваното

Когато заменим масло със зехтин, не само намаляваме приема на наситени мазнини и увеличаваме приема на здравословни мазнини, но също така даваме на сърцето си полезни антиоксиданти, заключват от Eat This Not That