В днешно време има изобилие от начини, по които човек може да открие новата си половинка или дори сродна душа. 

Япония - страната, в която бакшишът се счита за обиден

Страната, в която бакшишът се счита за обида

Още една от многото странности на Япония

Социалните мрежи правят комуникацията много по-лесна и гъвкава, но пък отнемат от чара на срещите очи в очи. Често това води до затруднения при общуването на живо и дори нежелание за такова.

В Япония например се наблюдава една много интересна тенденция. Родителите взимат нещата в свои ръце и излизат на срещи вместо децата си. В Осака се организират бързи срещи, на които родители се срещат с други родители, за да обсъждат любимите филми, занимания и интереси на техните деца.

Снимка 633027

Източник: iStock

Целта е да намерят съвпадение и евентуално половинка на порасналите си деца, които са изгубили желание за срещи. От CNN разбираме, че на една от тези срещи например са за забелязали жена на 60 години говори с гордост за 34-годишния си син, който работи като начален учител.

На друга маса мъж на около 80 години пък говори разпалено за кариерно ориентирания си 49-годишен син, който работи в електрическа компания. Всеки един от присъстващите на тези бързи срещи е заплатил 14 000 йени или около 96 долара.

До този тип срещи между отчаяни родители се стига, защото в страната изглежда, че младите не проявяват интерес към връзките, а са по-кариерно ориентирани. А за това вина имат поскъпващия живот, лошите икономически перспективи, както и взискателната работна култура.

Снимка 633025

Източник: iStock

От 90-те години до 2021 г. младите японци са изправени пред лоши перспективи за заетост не ниски заплати. За този период в страната средната заплата в Япония е скочила с едва 5%, докато в други страни от Г-7 като Франция и Германия - с 34%.

"Идеята, че е добре родителите да помогнат на децата си да се оженят по този начин, стана все по-разпространена", казва Нурико Миягоши, който е директор на агенцията, организатор на бързите срещи.

Снимка 633026

Източник: iStock

Според CNN, в Япония има все по-малко сключени бракове и раждаемостта спада и се наблюдава спад в населението. За 2021 г. например броят на регистрираните бракове е спаднал до 501 116, което е рекордно ниско. Последно такива нива са се наблюдавали в края на Втората световна война.

Другият проблем пред страната е, че немалка част от хората, които все пак се женят, го правят на по-късен етап от живота си, когато не им остава много време за деца. През 2021 г. средната възраст на мъжете, сключващи брак, е била 34 години, а на жените - 31 години.

Япония и как страната ще изпраща електрическа енергия от космоса до Земята

Как Япония ще праща ток от космоса още през 2025 г.

Живеем в бъдещето

Правителството се опитва да насърчи по всякакъв начин раждаемостта, като в началото на годината министър-председателят на Япония - Фумио Кишида, обяви планове за финансиране на семейства с деца.