Над 200 души, включително повече от 60 деца и бебета, влизат в забележителна съдебна битка срещу южнокорейското правителство, заради реакцията (или липсата на такава) на изменението на климата.

Бирата и климатичните промени - как ще сe промени любимата напитка

И бирата няма да е това, което e

Неизбежни промени

Четири случая между 2020 и 2023 г. са обединени и поставени пред Конституционния съд на Южна Корея миналия месец. Както съобщава Nature, южнокорейският съд започва второто си и последно изслушване по делото във вторник, 21 май. Решение по случая се очаква по-късно тази година.

Един от случаите включва момченце, което все още не е било родено, когато родителите му са завели дело през 2022 г. от негово име, заедно с 61 други ищци на възраст под пет години.

Снимка 666090

Източник: iStock

Ищците твърдят, че правителството на Южна Корея не е направило достатъчно, за да намали емисиите на парникови газове и да ограничи въздействието на изменението на климата. Затова, твърдят те, държавата не успява да защити основните им права, включително правото на живот, правото да преследват щастието, правото на обща свобода, правото на собственост и правото на здравословна околна среда.

Климатичните промени и морските течения - катаклизмите, до които могат да доведат

Задава ли се нова ледникова епоха

Грози ни сериозна опасност

Въпреки че подобни съдебни дела са започнати в Америка и Европа с известен успех, това е първото по рода си за климата в Източна Азия.

Южна Корея е силно зависима от изкопаемите горива, като около 60% от нейното електричество през 2023 г. се генерира от въглища, газ и петрол. Смята се, че са предприети някои стъпки за отстраняване на проблема. През 2021 г. Южна Корея актуализира своя ангажимент за намаляване на парниковите газове с 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2018 г.

Снимка 666089

Източник: iStock

Въпреки техните добронамерени думи, мнозина твърдят, че правителството не приема проблема достатъчно сериозно. Оценката на Южна Корея за нейните действия срещу изменението на климата е класифицирана като "Силно недостатъчна" от Climate Action Tracker, което означава, че настоящите им политики и ангажименти в областта на климата не са в съответствие с температурната граница от 1.5°C на Парижкото споразумение.

"Стратегическите съдебни спорове са мощен инструмент, който все повече се използва за налагане на обвързващото задължение на държавите да защитават правата на хората от неблагоприятните въздействия на климатичната криза и да гарантират, че няма отстъпване от международните ангажименти, които са поели през 2015 г. за предотвратяване на средните глобални температури да се покачват над 1.5°C през този век", казва в изявление Дзион Йо, борец за климатичната справедливост на Amnesty International Korea.

Снимка 666088

Източник: iStock

"Климатичната криза вече е пред нас, но ефектите ще бъдат усетени още по-интензивно от бъдещите поколения. Случаи като този са жизненоважни за защитата на правата на гражданите. Предприемането на съдебни действия срещу държава често е дълъг и труден процес, който изисква търпение и постоянство, а смелостта на тези пионери ищци заслужава възхищение и аплодиране", добавя Йо.

Как климатичните промени оказват влияние и върху въртенето на Земята

Защо Земята е започнала да се върти по-бавно

И до какво ще доведе това

Над половината от климатичните дела по света са видели "благоприятни" резултати, въпреки че има известен дебат относно това дали съдебните спорове за климата действително имат значително въздействие върху изменението на климата. Въпреки това, независимо дали печелят в съда, тези видове нашумели дела повишават обществената осведоменост и постепенно създават натиск срещу правителствата и корпорациите да предприемат действия.