Хари Буда Магар губи краката си през 2010 г. в Афганистан, където стъпва върху самоделно взривно устройство. Когато се събужда след взрива, има усещането, че животът му е свършил. За щастие обаче той постепенно започва да кара ски, колело, практикува катерене и голф, и така възвръща увереността си.

Силвия Аздреева, "Заедно към върха", Еверест и какво сподели българската алпинистка за фондацията и себе си

Силвия Аздреева - до върха на света и обратно

Българската алпинистка за постиженията си, фондацията "Заедно към върха" и бъдещите си планове

Сега 43-годишният ветеран от британската армия се е впуснал в ново предизвикателство в опит да влезе в историята на алпинизма. Целта му е да стане първият човек с ампутирани крака, изкачил връх Еверест. Мъжът е потеглил на 7 май, неделя, след като е изчакал две седмици в базовия лагер за подходящо време.

С начинанието си Хари Буда Магар се надява да "вдъхнови другите" и да промени начина, по който хората възприемат по-различните.

"Всичко е възможно с адаптация и се надявам, че моето изкачване да промени възприятието на хората за способностите на тези с увреждания и също така да вдъхнови другите да изкачат собствената си планина, каквато и да е тя", споделя ветеранът.

Той не крие, че е притеснен за изкачването, но вярва, че семейството и приятелите му ще го преведат "през най-трудните моменти".

Първото му предизвикателство по пътя към Еверест е било да навигира през ледопада Кхумбу, разположен на върха на ледника Кхумбу по пътя към лагер едно. Хари Буда Магар обаче е преминал безопасно и си е починал преди да продължи нагоре по планината към лагер две, който се намира приблизително на 6400 м.

"Без съмнение това е най-предизвикателното изкачване, което съм предприемал. Трябваше да приложим различен подход към изкачването, с много по-голям екип, за да гарантираме безопасност по всяко време", разказва Криш Тапа, планинският водач на ветерана.

Еверест, Мауна Кеа, Чимборасо и защо не е най-високият връх на Земята

Защо Еверест всъщност не е най-високият връх на Земята

Оказва се, че зависи как го мерим

Предизвикателството на Хари Буда Магар, който се надява да събере средства за пет благотворителни организации, които са му помогнали, се очаква да му отнеме между пет и седем дни, пише BBC.