През 2015 г. международен екип от Тайван и САЩ получава антинобелова награда (Ig Nobel) по физика за откриването на нова универсална константа.

За целта те заснемат високоскоростни кадри на уриниращи животни в зоологически градини. Екипът прави множество измервания и открива това, което нарича "Закон за уриниране".

Това е прост, но любопитен закон: животни, които са над три килограма, изпразват пикочния си мехур за около 21 секунди. При по-малки животни - например плъхове - уринирането може да стане за части от секундата. Изследването помогна да се потвърди, че продължителността на освобождаването от урината не е свързана само с налягането на пикочния мехур, но и с гравитацията. При по-малките животни времето за това действие е ограничено от повърхностното напрежение на урината.

Снимка 582120

Източник: iStock

"Как могат пикочни мехури от 0.5 кг и 100 кг да се изпразнят за почти еднакво време? По-големите животни имат по-дълги уретри и, следователно, по-голямата гравитационна сила, движеща потока. Тези дълги уретри увеличават скоростта на потока на по-големите животни, което им позволява да извършат подвига за изпразване на значителните си пикочни мехури за приблизително същата продължителност", пише екипът в своята статия.

Учените откриват, че уретрата е аналогична на бъчвата на Паскал, действайки като устройство за въвеждане на енергия. Чрез осигуряване на водонепропусклива тръба за насочване на урината надолу, уретрата увеличава гравитационната сила, действаща върху урината и така скоростта, с която урината се изхвърля от тялото. По този начин уретрата е от решаващо значение за способността на пикочния мехур да се изпразва бързо, когато мащабите се увеличават.

Снимка 582117

Източник: iStock

Всичко това може и да изглежда забавно, но истината е, че то има и практично приложение, като ни помага за диагностицирането на различни проблеми с пикочния мехур. С помощта на събраните данни учените създават уравнение, което показва колко дълго би следвало да уринира всяко едно животно. Отклоняването от това уравнение може да е индикация за здравословен проблем, свързан с пикочния мехур, подуване, инфекция или проблеми с простатата.

Правилото за 21 секунди

Урологът Никол Айзенбраун казва пред Well and Good, че това "правило за 21 секунди" може да се използва, за да следим собственото си здраве и навици. По принцип, ако измерваме времето за пишкане (за определен период от време, а не еднократно) и установим, че отнема значително повече или по-малко от 21 секунди, това може да означава, че задържаме твърде дълго или недостатъчно.

Да кажем, че работата ни е такава, че невинаги имаме възможност да отидем до тоалетната навреме и се принуждаваме да се стискаме. Това може да уголеми пикочния мехур (хронично) и с течение на времето да доведе до редица функционални проблеми.

Снимка 582119

Източник: iStock

Ако пишкаме твърде често (уринирането за по-малко от 21 секунди е добър индикатор за това), може да се окажем със "свръхактивен пикочен мехур" - пикочният мехур се чувства пълен и трябва да уринираме, дори когато реално нямаме нужда да го правим.

Както бе споменато в проучването по-горе, променените скорости на потока могат да бъдат индикация за по-сериозни здравословни проблеми, както и за други по-малки. Ако усещаме, че пикаем често и затова обемът е по-малък, това вероятно е признак за камъни в пикочния мехур или цистит. По-продължителното уриниране при по-ниско налягане може да означава проблеми с простатата.

Пишкането, стискането и какво се случва, ако често се стискаме дълго време

Защо не бива да стискаме, когато ни се пишка

Нищо добро за здравето ни

Трябва да се отбележи, че с напредване на възрастта скоростта на потока при мъжете намалява, но ако имаме някакви притеснения относно уринирането - особено ако изпитваме други симптоми като болка или дискомфорт - струва си да се консултираме с лекар, съветват от IFL Science