Юртата е преносимо жилище, широко разпространено сред монголски, сибирски и азиатски номади. Да спим в юрта някъде в Централна Азия е нещо съвсем нормално, но определено изглежда странно, ако го правим в България. 

Окаазва се обаче, че от 2020 г. насам на няколко места на територията на родината ни има изградени юртени селища, които се търсят много от по-младите и екологично отговорни поколения.

Само на 3 километра от Исторически парк, далеч от градския шум и замърсяване, Юртено селище към къмпинг "Наедно" в с. Неофит Рилски предлага природoсъобразно настаняване. Юртеното селище разполага с 20 юрти с общ капацитет от 149 човека. 

Снимка 644296

Източник: ipark.bg

Такъв тип настаняване за всички любители на здравословния начин на живот се предлага на още две места в България - в Софийска област в подножието на Плана планина, както и в близост до курорта "Албена".

Екоселището, което е само на 5 км от "Албена" се състои от пет юрти с дървени вани - джакузита на открито отвори врати през пролетта на 2021 г. в екопарк "Геранеа", се радва на голям интерес от страна на туристи.

Юртите в Плана планина пък са на французина Дамиен Луи Алфред Сен-Жам, който пристига в България през 2001 г. заедно с жена си и четирите си деца, научаваме от Капитал.

Снимка 644295

Източник: ipark.bg

Няма познати, приятели или роднини тук, няма земи, нито пък бизнес планове или каквато и да било друга връзка със страната. Идва тук като учител във френския лицей "Виктор Юго", като първоначално идеята е да останат само три години в София и след това отново да се преместят на друго място.

С времето обаче се влюбва в България и планините ѝ, а след ваканция в Канада, когато Дамиен и семейството му съвсем случайно нощуват в юрта в Квебек, решава да направи такива и в България, които отварят "врати" в разгара на пандемията. Самите юрти поръчва директно от Монголия.

От сайта на мястото за настаняване разбираме, че базата е изцяло автономна. Соларни панели доставят електрическите енергийни нужди, водата е доставена от сондаж, тоалетните са от тип сухи компостни тоалетни, водата от душовете се пречиства чрез фито-пречистване.

​"Нашата цел е нулево въздействие върху околната среда", пише на Facebook страницата Yourti Mountain. Те предлагат четири юрти, три от които с капацитет от четири човека и една с възможност до пет човека. Една от юртите е обзаведена в оригинални традиционни монголски мебели, а цените са от 130 до 160 лв. на юрта.

Няма заведения за хранене на базата. Въпреки това, на разположение на гостите са съоръжения за вечери на открито или закрито в юртите. Лятната кухня също може да се ползва за всеки, който иска сам да приготви храната си. Собствениците комбинират любовта си към планината с тази към кучетата и зимата, затова на разположение са впрягове със сибирски хъските.

Избират различни дестинации, преходи с качване на върхове, експедиции за един ден, както и просто разходка из планината с шейни дърпани от кучета, в търсене на нови маршрути.