Япония и JAXA, космическата администрация на страната, прекараха десетилетия в опити да направят възможно излъчването на слънчева енергия от космоса. 

Суборбиталните полети и кога ще пътуваме между две държави през Космоса

От Лондон до Сидни напряко през Космоса

Пътуване на ново ниво

През 2015 г. страната направи пробив, когато учени от JAXA успешно излъчиха 1.8 киловата мощност на повече от 50 метра към безжичен приемник.

Сега Япония изглежда е на стъпка от това да успее да пригоди технологията за мащабите на космоса.

Снимка 620230

Източник: iStock

Nikkei съобщава, че японско сдружение между държавата и частни представители ще се опита да излъчи слънчева енергия от космоса още през 2025 г. 

Проектът, ръководен от Наоки Шинохара, професор от университета в Киото, който работи върху космическа слънчева енергия от 2009 г., ще се опита да изпрати серия от малки спътници в орбита. 

След това те ще се опитат да излъчат слънчевата енергия, събрана от масивите, към наземни приемни станции на стотици километри.

Снимка 620232

Източник: iStock

Използването на орбитални слънчеви панели и микровълни за изпращане на енергия към Земята е предложено за първи път през 1968 г. 

Оттогава няколко страни, включително Китай и САЩ, отделиха време и пари за преследване на идеята. 

Технологията е привлекателна, защото орбиталните слънчеви масиви представляват потенциално неограничен източник на възобновяема енергия. 

Снимка 620231

Източник: iStock

В космоса слънчевите панели могат да събират енергия независимо от времето на деня и атмосферните условия на земята.

За момента една от големите пречки пред по-мащабното ползване на подобна технология е сумата, необходима за внедряването й. 

Tesla, Starlink и ремаркето със соларни панели и интернет

Най-новото предложение от Tesla

Каква е идеята зад продукта със сорални панели

Производството на соларен космически масив, който може да генерира един гигават мощност - или около мощността на един ядрен реактор - би струвало около седем милиарда долара с наличните в момента технологии.