Ябълките са сред супер героите в нашата кухня, въпреки че и те си имат своята тъмна страна, която се проявява, само ако прекалим с консумацията им. Иначе отдавна сме наясно колко са щедри на мощния антиоксидант кверцетин, фибри за отслабване плюс витамините С и В6.

Напълняване, проблеми с кръвната захар и други странични ефекти на ябълките

Ябълките - нож с две остриета

Какви са страничните ефекти от прекомерната им консумация

Според проучване на Държавния университет в Пенсилвания хапването на няколко парчета или цяла ябълка, в краен случай - сока от нея, още преди сутрешната ни закуска е в състояние да намали общата консумация на калории с 15%.

В случай че рядко се сещаме за суровия плод преди основното, ето три рецепти, в които да го включим, не само за да намалим калориите, но и за да се възползваме максимално от безкрайните му ползи за здравето:

Снимка 521814

Източник: iStock

Ябълков крамбъл

Този десерт е сред класиките в британската кухня. По принцип се запича с брашно, но заменим ли го с овес и бадеми, ще получим солидна доза фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти.

Другите важни участници в традиционната рецепта са маслото и бялата и ванилова захар, но и тук можем да си спестим някоя и друга калория, като използваме кафява захар.

Плънка от ябълки и колбаси

Снимка 521811

Източник: iStock

Ето едно предложение за "по-така" плънка - необикновена комбинация от ситно нарязана наденица, кубчета от трапчив сорт ябълки, шунка (по възможност с вкус на бърбън) и пресен градински чай.

Върви еднакво добре както с печено говеждо месо (пуширано с чесън и поръсено с розмарин), така и с печено пиле или пуйка.

Сандвич с ябълки и бекон

Снимка 521812

Източник: iStock

Комбинацията от запечени сладки ябълки, хрупкав пушен бекон и малко ароматно сирене чедър (в сравнение с обичайните варианти) за сандвич е не просто вкусна.

Съдържа и по-малко от половината калории на повечето други рецепти, в които сиренето е на фокус.