Ябълките са сред супер героите в нашата кухня, въпреки че и те си имат своята тъмна страна, която се проявява, само ако прекалим с консумацията им. Иначе отдавна сме наясно колко са щедри на мощния антиоксидант кверцетин, фибри за отслабване плюс витамините С и В6.
Според проучване на Държавния университет в Пенсилвания хапването на няколко парчета или цяла ябълка, в краен случай - сока от нея, още преди сутрешната ни закуска е в състояние да намали общата консумация на калории с 15%.
В случай че рядко се сещаме за суровия плод преди основното, ето три рецепти, в които да го включим, не само за да намалим калориите, но и за да се възползваме максимално от безкрайните му ползи за здравето:
Източник: iStock
Ябълков крамбъл
Този десерт е сред класиките в британската кухня. По принцип се запича с брашно, но заменим ли го с овес и бадеми, ще получим солидна доза фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти.
Другите важни участници в традиционната рецепта са маслото и бялата и ванилова захар, но и тук можем да си спестим някоя и друга калория, като използваме кафява захар.
Плънка от ябълки и колбаси
Източник: iStock
Ето едно предложение за "по-така" плънка - необикновена комбинация от ситно нарязана наденица, кубчета от трапчив сорт ябълки, шунка (по възможност с вкус на бърбън) и пресен градински чай.
Върви еднакво добре както с печено говеждо месо (пуширано с чесън и поръсено с розмарин), така и с печено пиле или пуйка.
Сандвич с ябълки и бекон
Източник: iStock
Комбинацията от запечени сладки ябълки, хрупкав пушен бекон и малко ароматно сирене чедър (в сравнение с обичайните варианти) за сандвич е не просто вкусна.
Съдържа и по-малко от половината калории на повечето други рецепти, в които сиренето е на фокус.