Всекидневният душ сваля напрежението, прогонва стреса, отмива някои тревоги и разочарования и ни дава чувството, че започваме начисто. За повечето от нас банята е мястото, където се мием от главата до петите. В крайна сметка, правим го с идеята, че се грижим за себе си по на-добрия начин.

Студеният душ, горещият душ и какви са ползите им за здравето ни

Горещият или студеният душ е по-полезен

Да видим някои от предимствата и в двата случая

Всичко е вярно, с едно изключение. Според експертите, има една част от тялото, която всъщност не бива да мием под душа.

Дерматолозите смятат, че горещият душ може да причини дълготрайно увреждане на една от най-чувствителните зони от кожата ни, а именно - кожата на лицето. Топлата вода разширява кръвоносните съдове и капилярите, кожата се зачервява, а това може да влоши състояния като розацея, обяснява дерматологът Рейчъл Назарян, цитирана от Best Life.

Снимка 499810

Източник: iStock

Горещата вода изсушава кожата на лицето и дори може да предизвика появата на бръчки. Може да причини и разширяване на капилярни мрежи по бузите, което ги прави видими и лицето става не толкова привлекателно, според Кей Скот, експерт по грижа за кожата.

Има обаче някои добри новини, ако все пак не можем да не си мием лицето под душа. Ако времето, за което си взимаме душ, е под 10 минути, а температурата на водата е близка до тази на отопляем басейн, кожата ни ще го понесе.

Снимка 499790

Източник: iStock

Правилото за миене на лицето под душа е "не твърде дълго, не твърде горещо и не твърде често", казва Хадли Кинг, доктор по медицина и дерматолог в Медицинския колеж на университета Корнел. А ако водата е хладка, тогава рискът от разширяване на капилярите е сведен до минимум.