Всички си имаме поне по един фаворит в категорията вредни храни, на който ни е наистина трудно да устоим. Било то шоколад, чипс, хамбургер или нещо друго вкусно, но далеч от полезното. Нещо, пред което волята често ни предава, когато ни се отдаде възможност да прегрешим.

Това вероятно ни се струва напълно в реда на нещата, защото строгите ограничения само увеличават желанието да стъпим встрани от пътя на здравословното хранене. Но ако това се превърне в навик, със сигурност последствията няма да ни харесат.

Ново изследване, проведено от учени в Университета в Джорджия, доказва, че мозъкът, и по-точно една конкретна част от него, е виновна за преяждането с вредни храни, което е просто импулс, на който се поддаваме.

Снимка 457756

Източник: iStock

Този импулс е свързан с една специфична верига в мозъка, която променя контрола върху него. Веригата се състои от хормони, които ни карат да увеличаваме приема на храна и да прибягваме до по-вредните алтернативи. 

Когато тази верига се активира, ние губим контрол върху импулсивността и последствията се изразяват в огромна кофа пуканки в киносалона или в кутия сладолед, изядена пред телевизора. И това е доказано - с тест, проведен с гризачи.

Снимка 457758

Източник: iStock

Клетките в хипоталамуса, които регулират телесни функции, като температура, произвеждат хормон, концентриращ меланин (МСН). Той се оказва съществен не само за пигментацията на кожата ни, но и за контролирането на апетита, пише Daily Mail.

Увеличените му нива в мозъка се свързват с увеличено желание за хранене, доказва експериментът. Важно е да се уточни, че става въпрос само за увеличаване на импулсивните подтици за хранене, предимно със сладки и вредни храни, но не и с промяна на калоричните нужди или желанието за здравословно хранене.

Кето диетата, правилното хранене и как да се предпазим от грипа

Диетата, която ни предпазва от грипа

Какво трябва да изключим от менюто си

Резултатът от проучването обнадеждава учените, че един ден може да се създаде хапче срещу преяждане, което чрез контрол върху хормоните да ни помага да стоим далеч от пакета с чипс и парчето торта.