Наближаваме пика на грипната вълна, а междувременно всякакви други вируси, както и COVID-19, ни дебнат отвсякъде. Именно сега имаме най-голяма нужда от различни добавки и малки трикове, с които да подсилим имунната система, за да успее ефективно да се справи със заразите наоколо. Ето и кои са най-ефективните напитки за тази цел.

Сладки картофи, карфиол, райска ябълка и храните за добър имунитет през зимата

Лекарството на нашата трапеза

Какво да ядем, за да сме здрави през зимата

Вода

Универсален помощник, без който организмът ни просто не може да функционира. Именно водата съставя 60-70% от телесната маса. Имунната система, точно както всички останали, я изисква, за да действа на пълни обороти. А и когато тялото ни е дехидратирано, това подпомага растежа и развитието на всякакви бактерии и вируси.

Освен това водата в достатъчни количества подпомага ефективното усвояване на полезните вещества, които приемаме чрез храната. Подсилва и мукусните мембрани в носа и гърлото, които са атакувани първи от вируси и други зарази, но могат да действат и като ефективна защита срещу тях.

Снимка 625572

Източник: iStock

Водата е основен съставен елемент и на лимфната течност, която транспортира белите кръвни клетки до различните части на тялото и спомага за елиминирането на появили се възпалителни процеси. А различни изследвания от последните години доказват, че хората, които не приемат достатъчно вода всеки ден, могат по-лесно да се заразят с COVID-19 при контакт с болен в сравнение с тези, които се хидратират достатъчно.

Кефир

Ферментиралата млечна напитка има редица ползи за здравето ни. Основната е пробиотичното й действие, с което поддържа оптимален баланс в чревната флора. А тя е пряко свързана с имунната система. Освен това изследвания доказват, че има антибактериални, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Чай от джинджифил и лимон

Тази ароматна и наистина лековита напитка може да бъде нашето спасение, когато не се чувстваме добре. Тя е богата е витамин С, който е силен антиоксидант и защитава клетките от оксидативния стрес. Той има и противовъзпалителни действия и подпомага защитните сили на организма, след като вече сме се разболели. Джинджифилът пък съдържа над 100 биоактивни вещества, които ни помагат да се борим с гаденето и други неразположения.

Снимка 443786

Източник: iStock

Сок от портокал или грейпфрут

Цитрусовите плодове са едни от най-верните приятели на имунитета. Те съдържат витамин С и фолиева киселина, които подпомагат Т клетките на имунната система и имат противовъзпалителен ефект. Богати са и на витамин А, припомня Eat This, Not That.

Доматите и може ли редовната им консумация да е лек за високото кръвно налягане

Храната, която се справя ефективно с високото кръвно

Салатата става задължителна

Доматен сок

Освен на витамин С, той е богат и на ликопен, който не само се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система, но и подсилва защитните сили на организма. Антиоксидантът каротеноид пък се бори с възпаленията.