Виното е сред любимите ни алкохолни напитки. То е и задължителна част от празниците, които винаги са придружени не само с приятни разговори, но и с храна.

За да бъде удоволствието възможно най-голямо пък, е добре да знаем кой вид вино с какви ястия си подхожда най-добре.

Пино ноар

Отива си най-добре с ястия, които съдържат гъби и трюфели.

Каберне Совиньон

Тук е трудно да сбъркаме - всички сочни, червени меса са добър избор. Танините пък действат освежаващо на небцето след всяка хапка, за да можем да усетим максимална наслада.

Снимка 463821

Източник: iStock

Сира

Този сорт се комбинира най-добре с ястия с месо, в които са използвани силни подправки, защото и в него има пикантни нотки.

Шардоне

Една чаша от него е перфектно допълнение към мазни риби (като сьомга), както и към всички ястия с морски дарове, приготвени с богат сос.

Шампанско

Всичко солено е правилен избор, защото пенливите вина действа освежаващо на вкуса.

Снимка 463822

Източник: iStock

Совиньон Блан

То е допълнение към по-нетрадиционни ястия, в които се комбинират различни вкусове. Например - сладко и солено или пък кисело и люто.

Сухо розе

Повечето сирена се комбинират най-добре с бели вина, други - с червени, а почти всички са подходящо за консумация със сухо розе. То има киселинността на бялото вино и плодовия характер на червеното. Така че, ако ще сервираме сирена, това е правилният избор.

Виното, декантерът и защо задължително трябва да декантираме виното

Защо задължително трябва да декантираме виното

Ползите от декантера

Вина от Стария свят

Те се комбинират най-добре с ястия от съответния регион, от който произхождат. Например вино от Тоскана с ястия от Тоскана.