"Всеки път, когато видя възрастен на велосипед, спирам да се отчайвам за бъдещето на човешката раса." Това пише английският писател Х. Г. Уелс преди много години, а ние определено споделяме мнението му и днес. Колелото е може би най-ефективната форма на придвижване, която някога е била създадена и безспорно една от най-добрите за градски условия.

Колелата, Болоня и намаляването на колите в града

Караш колело - безплатна бира

Супер за нас, супер и за природата

От екологична гледна точка ползите пред карането на автомобил са огромни. Според Американска агенция за опазване на околната среда, от 95 до 99% от въглеродния диоксид, виновен за глобалното затопляне, е генериран от автомобили емисии. Един средностатистически автомобил отделя почти половин килограм CO2 на 1.6 км.

Например в Ню Йорк, ако само един от 20 души смени ползването на такси и личен автомобил с карането на велосипед и услугите на обществен транспорт, това ще спести 68 038 тона емисии на CO2 годишно, което еквивалентно на засаждане на гора 1.3 пъти по-голяма от размера на Манхатън.

Бира на колела

Бира на колела

7 места в Европа, на които можем да пием бира, докато въртим педали

Всички тези числа не са за пренебрегване, но освен желанието да караме колело, важни са и условията, в които го правим.

Ето няколко града, които имат най-добрите условия за каране на колело, може би и затова хората там определено използват повече велосипедите, отколкото автомобилите си.

Амстердам, Холандия

Снимка 430258

Източник: iStock

Тук има повече колелета, отколкото хора, а инфраструктурата е по-подходяща за велосипедисти, отколкото за автомобилисти. Теренът е равен и из целия град има подходящи алеи, места за паркиране и гаражи за колела. 

Предлагат се и страшно много колелета под наем, от които пък се възползват туристите. Не е изненадващо, че хората от всички класи, възраст и пол там пътуват с велосипеди.

Копенхаген, Дания

Снимка 430260

Източник: iStock

С над 400 км велоалеи, няма как колоезденето да не се превърне във важна част от живота в Копенхаген. То е и най-популярният вид транспорт тук от 1880 г. насам. Затова и предимство винаги се дава на велосипедистите, дори и в часовете с най-натоварен трафик.  

Берлин, Германия

От 2010 г. градът предлага услуга за колело под наем, наречена "Call A Bike". На разположение на хората са 650 велосипеди, разпределени в над 120 станции. Широките велосипедни алеи в града пък покриват 620 км.

Снимка 430257

Източник: iStock

Всички основни туристически места също могат лесно да бъдат разгледани с колело. Обществените паркове и бреговете на езерата са някои от популярните места за колоездене. Напълно законно е да превозваме велосипеда си и в обществения транспорт - с валиден билет.

Велосипедисти, шофьорите вероятно не ви виждат

Велосипедисти, шофьорите вероятно не ви виждат

Един миг невнимание...

Според National Geographic, освен в Амстердам, Берлин и Копенхаген, подобни страхотни условия за каране на колело, както и много на брой колоездачи, има и в Барселона, Монреал, Любляна, Будапеща, Буенос Айрес, Страсбург, Сан Франциско, Малмьо, Киото, Богота, Антверпен и Пърт.