На пазара отдавна има огромно разнообразие от бои за яйца и различни ефекти, с които да постигнем нетрадиционни форми и цветове. В интернет също прелива от идеи за декупаж, ръчно изрисуване и какво ли още не. Но тази година може да заложим на по-различен акцент - естествените бои.
Връщайки се много години назад, всички тези изкуствени оцветители не са съществували. А в природата има всичко - включително и подходящи бои за яйца. Затова събрахме някои от най-интересните идеи от Pinterest, които си заслужава да пробваме.
Източник: iStock
Важно е уточнението, че естествените оцветители могат да се поставят и в съда с вода, в който варим яйцата, за да се получи по-наситен цвят. Тогава обаче трябва да ги разделим по цветове.
Другият вариант е въпросните продукти да се разбъркат със студена вода и малко оцет, след което сварените яйца се потапят в тях. Добре е да постоят повечето, отколкото в изкуствените бои, а финалният резултат са пастелни, естествени цветове.
Сок от боровинки
Но не в кутия, а приготвен от нас. Трябва ни малко количество боровинки (може и замразени), които слагаме да врят в малък съд, докато се варят и яйцата. След това добавяме към водата с боровинките малко оцет и потапяме охладените яйца. Резултатът е специфичен синьо-лилав цвят.
Куркума
Освен че е полезна, тя оцветява доста. Ако я употребяваме за готвене, със сигурност сме забелязали този ефект. Е, може да я използваме и за направата на жълти яйца. Три-четири супени лъжици, разредени в по-голяма чаша за вода и с няколко лъжици оцет, са напълно достатъчни. Колкото повече сложим и колкото по-дълго държим яйцата във водата, толкова по-жълти ще станат.
Червено зеле
То трябва да се добави към вряща вода, за да може да пусне цвета си. Около чаша и половина е достатъчна за оцветяването на няколко яйца. За най-добър ефект, яйцата престояват във водата цяла нощ. Резултатът е светлосин цвят.
Източник: iStock
Червено цвекло
Тук процедираме по същия начин, както със зелето. И накрая имаме пастелно розови яйца, който трудно можем да постигнем със стандартните бои.
Спанак и спирулина
С отвара от сварени зеленолистни растения можем да постигнем нежен зелен цвят на великденските яйца. Колкото по-дълго стоят във водата, толкова по-наситен ще е той.
Сок от моркови или тиква
В тях се съдържа натуралният оцветител, който придава оранжев цвят не само на супите, в които ги използваме. Настъргваме няколко моркова във вряща вода, потапяме яйцата, оставяме да се сварят за 12-15 минути и след това махаме от котлона. Оставяме няколко часа за наситен цвят.