Колко важно е да се храним здравословно? Разбира се, че всеки знае за достатъчното движение, разнообразната диета и честия досег с природата. Оказва се обаче, че един от тези фактори е определящ за риска ни да се заразим с Covid-19.

Снимка 543298

Източник: iStock

Вегетарианската диета може да намали вероятността да се заразим, както и да развием по-тежките симптоми, свързани с пандемичния вирус.

Това твърди изследване на Окръжната болница на Масачузетс и Kings College в Лондон, публикувано в списание Gut. То се базира на данни от проучване на 592 571 човека от Великобритания и САЩ, които е трябвало да попълнят въпроси за хранителните си навици.

Снимка 315905

Източник: iStock

Сравнени с хората с нездравословни диети, тези, които консумират основно вегетарианска такава, намаляват с 9 % риска от заразяване с Covid-19 и с 41 % риска от тежки симптоми вследствие на вируса.

Според учените от Масачузетс и Лондон може да не е изненадващо, че диетата, базирана основно на зеленчуци, е благотворна за здравето ни. Важното обаче е, че тя значително може да намали личния ни риск от това да се заразим или преживеем тежко коронавируса.

Снимка 543299

Източник: iStock

Те напомнят, че независими от храната ни, да се ваксинираме и да носим маска на обществени места е най-сигурният начин да намалим риска от болестта.