Когато отминат и ученическите, и студентските години, установяваме, че ни става все по-трудно да си създаваме нови искрени приятелства. Широко разпространено схващане е, че те възникват по естествен и спонтанен начин, но с годините това разбиране става все по-невярно. За приятелството, както е и в любовта, трябва да се полагат целенасочени усилия.

В следващите редове ще се запознаем с няколко полезни съвета за създаването и задържането на нови приятелства, когато вече не сме първа младост.

Редица проучвания доказват, че лошите социални отношения са вредни за физическото ни здраве, дори се сравняват с тютюнопушенето. Същевременно, стабилните приятелства през 20-те ни години са добър индикатор, че ще доживеем 70. Затова поддържането на добри взаимоотношения с хората трябва да бъде не по-малък приоритет от здравословното хранене и спорта.

Снимка 439747

Източник: iStock

Социалните мрежи направиха възможно създаването на стотици, ако не и хиляди фалшиви приятели, а същевременно хората са по-самотни от всякога. Голяма част от времето си отделяме, за да пишем повърхностни коментари или дори просто да изберем почти случаен стикер, за да покажем симпатия към някого, но все не ни остава време да се видим на живо и да общуваме по здравословен, макар и старомоден начин.

Снимка 439746

Източник: iStock

Големите промени в живота - развод, пенсиониране, напускане на университета или училището, или пък дори раждането на деца, могат да преобърнат живота ни по начин, който да ни изолират и изведнъж да се окажем почти без приятели. Но вместо да изпадаме в отчаяние и самота, от нас зависи да положим усилие и да възродим стари приятелства или пък да намерим нови, според новите ни интереси.

Да се превърнем в част от група или общност също е добра идея и възможност да срещнем хора със сходни интереси и живот като нашите. Това може да бъде група за планински преходи, рисуване или каквото друго отговаря на нашите интереси.