Всички изпадаме в моменти на финансово затруднение. Едва доживяваме до заплата, но все някак оцеляваме. Но ако това е обичайното ни състояние и парите все не стигат, колкото и да са, значи е време да преосмислим финансовите си навици.

Живот над възможностите

Всички искаме да караме скъпа кола, да вечеряме всяка вечер навън и да носим маркови дрехи. Но какво правим, ако заплатата не ни го позволява? Просто следваме старото, но все още актуално правило, че всеки трябва да се простира според чергата си.

Най-лесно е да пръснем половината си заплата за ден в мола и в някое заведение. А в следващите 20 и няколко дни до заплата какво ще правим?

Снимка 370334

Източник: iStock

Ваканции

Харчи за пътувания, не за вещи. Този съвет ни удря по челото отвсякъде. От социалните мрежи, от рекламите на туроператорите. Да, със сигурност е по-добра идея да даваме пари за преживявания и спомени. Но всичко трябва да е с граница.

Границата на възможностите ни. Ако събираме всеки месец определена и не толкова голяма сума за лятно пътешествие или есенно посещение на мечтана дестинация, няма да се разорим.

Но това със сигурност не е изключено, когато решим да угодим на по-заможните си приятели и се съгласим на ваканция, която принципно не можем да си позволим. Без никакви кредити и без глад до следващата заплата, моля!

Снимка 370337

Източник: iStock

Къде отидоха

Да имаме личен месечен бюджет е наистина важно. Важно е, за да не се питаме всеки път къде ни е отишла цялата заплата. Отделяме първо за кредити, сметки и малко за черни дни, а останалите пари разпределяме по седмици например. И след това си държим на думата.

Кредитните карти

Да, доста е изкушаващо да имаме пари навсякъде и по всяко време. Но е и доста подвеждащо. Ако не можем да устоим и си купуваме поредната ненужна техника само защото е на промоция, то по-добре въобще да нямаме кредитна карта. В противен случай попадаме в омагьосан кръг, от който няма излизане.

Инвестиране

Ако не харчим пари, за да печелим от тях, значи губим една добра възможност да бъдем по-богати. Ако сме напълно боси в инвестирането и се притесняваме да не изгорим с някоя пирамида, най-добре да се допитаме до консултанти в областта, пише Reader's Digest.

Странните реакции на мозъка, когато мислим за пари

Странните реакции на мозъка, когато мислим за пари

Какво се случва

Най-доброто

Това често е относително понятие. И невинаги зад него се крие нещо, което наистина си заслужава парите. Най-скъпата бебешка количка, която се предлага на пазара, не е добра сделка. Добра сделка е да заделяме пари за университета на детето ни.