Бяхме чели, че се напълнява от какво ли не, но за пръв път научаваме, че можем да напълнеем и от... въздуха. Оказва се обаче, че е така, особено ако наситен с повече въглероден диоксид.

Датски учени от University Medical Center Glostrup в Копенхаген установяват, че повишеното равнище на въглероден диоксид в атмосферата води до надебеляване сред хората. Проучването на учените се базира на наблюденията върху хиляди датчани за последните 22 години. Изводите са, че през този период всеки един от въпросните хора всъщност е качил килограми (макар и малко).

На базата на проучванията си, датските изследователи установяват, че когато концентрацията на СО2 във въздуха е голяма, не качват килограми само склонните към напълняване хора, тъй като се движат по-малко. Обратното се случва при по-слабите и при тези, които спортуват. Покачване на телесната маса учените наблюдават и върху над 20 хиляди животни за същия период от време.

Снимка 479220

Източник: iStock

Защо въглеродният оксид влияе на килограмите, изследователите обясняват по следния начин.

Нивата на СО2 във въздуха, който дишаме, определят алкално-киселинния баланс на кръвта, който от своя страна влияе за производството в организма на т.нар. хормони на енергичността и апетита.

От тези хормони пък зависи активността на метаболизма. Изводът е, че колкото по-мръсен въздух дишаме, толкова по-вероятно е да качим килограми, пише Science Nordic.

Напълняването, любовта и каква е връзката помежду им

Пълнеем ли от любов

Когато любовта минава най-вече през стомаха