Забелязали сме една странна тенденцията: когато хората се обвържат, с течение на времето започват да трупат килца. И винаги сме се чудили защо се получава така. Наистина ли се напълнява от любов?

Според данните от ново проучване, отговорът е положителен - повече от 60% от хората напълняват, когато се обвържат сериозно.

Изследването, което проследява теглото на над 8000 души, установява, че през първите пет години от брака омъжените жени качват средно 11 килограма. Тези, които живеят на семейни начала, без да са омъжени, качват само около осем килограма, докато жените, които са във връзка, но живеят отделно - около седем килограма.

Мъжете също наддават, но разликата между тези, които са женени, и тези, които просто живеят с партньорката си, не е много голяма.

Храненето, наднорменото тегло и факторите, които влияят на килограмите

Защо дебелеем, дори когато живеем здравословно

Фактори, които не са за подценяване

За изненада на представителките на нежния пол, се установява, че 52% от жените започват да ядат толкова, колкото и своя партньор, което значи почти двойно над обичайната им порция храна.

Снимка 477566

Източник: iStock

Като причина за трупането на килограми 66% от двойките посочват именно сериозната връзка - след като се обвържат, се чувстват по-спокойни и по-сигурни, ядат повече, като същевременно намират все по-малко време за спорт.

30% от двойките твърдят, че единствената им активност е гледането на телевизия, докато при 20% движението се изразява само в разходка до ресторанта, където обичат да вечерят.

Килограмите, затлъстяването и как теглото влияе на сексуалния живот

Как теглото влияе на сексуалния живот

Ефектът е по-осезаем при мъжете

Изследователите заключват, че съвместният живот увеличава риска от напълняване както за мъжете, така и за жените. Затова ако не искаме това да се случи и с нас, трябва много да внимаваме какво и по колко ядем, както и да не забравяме да се движим и да спортуваме по-често, пишат от Health Line.