Когато говорим за нездравословно хранене, на челните места винаги се нареждат преработените и ултрапреработените храни, които носят най-много рискове за организма. Но, оказва се, не само те са способни да съкратят живота ни. Ето какво още е важно да избягваме.

5 храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве

5 храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве

Още един добър повод да хапваме шоколад

Според ново изследване, проведено от National Cancer Institute в Мериленд, САЩ, редовната консумация на ултрапреработени храни може да скъси продължителността на живота ни с 15% при мъжете и 14% при жените. В него участват над 500 хиляди души, които дават информация за консумацията на 124 вида храни и напитки.

На базата на тези данни се оказва, че най-често злоупотребяването е с вредните преработени напитки - както обикновените, така и тези, които се водят диетични. На второ място по дял са рафинираните зърнени храни като ултраобработени хлябове и печива. След това се нареждат месата, преминали през различни видове обработка - като колбасите, сушените меса и всички полуфабрикати.

Снимка 672666

Източник: iStock

Учените посочват, че консумацията на въпросните ултрапреработени храни и напитки увеличава общата смъртност и в частност тази, причинена от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. За разлика от други изследвания обаче, това не открива повишаване на риска от онкологични заболявания.

И отново се прави пояснението, че тези най-вредни за здравето ни храни съдържат съставки, "които никога или рядко се използват в кухнята, както и класове добавки, които да направят крайния продукт вкусен или по-привлекателен". Списъкът с тези добави е дълъг и включва консерванти, емулгатори, изкуствени оцветители, модифицирана захар, сол, мазнини и други, обяснява CNN.

Диетичните напитки влизат към ултрапреработените храни, защото съдържат редица вредни вещества като изкуствени подсладители, както и други добавки. Те неведнъж са свързвани с повишения риск от сърдечно-съдови заболявани, диабет тип 2, деменция, инсулт, затлъстяване, метаболитен синдром и други.

Преработени храни, замразени храни и как можем да се храним здравословно и по бюджет

Защо не трябва да избягваме преработените храни

Кога те могат да са дори здравословни

Това изследване е поредното напомняне да не подценяваме ефекта от ултрапреработените храни и напитки върху тялото ни и да не си казваме, че от веднъж седмично нищо няма да ни стане. Да, колкото по-рядко, толкова по-добре, но вече на пазара има здравословни алтернативи буквално на всичко и от нас зависи да направим правилния избор за здравето си.