Като деца вероятно сме имали книжки за оцветяване, по които сме се вихрили с голямо въображение и без да спазваме особено правилата. А сега, когато детството отдавна е зад гърна ни, пак навсякъде ни се предлагат същите книжки, само че за възрастни.

И преди с присмех да отхвърлим идеята да хванем моливите и да пооцветяваме, нека се запознаем с плюсовете на това хоби.

Оцветяването е практика, която психолозите сравняват с медитацията - кара ни да бъдем тук и сега и да мислим само за настоящия момент. По този начин сваляме значително нивата на стреса и прочистваме мозъка от всичко, което ни затормозява.

Снимка 483368

Източник: iStock

Освен това, психотерапевти са доказали, че цветовете могат да лекуват стрес и безпокойство и да подобряват настроението. Студените цветове, като синьо и зелено, създават чувство за спокойствие, а топлите, като червено, оранжево и жълто, водят до прилив на енергия. Така оцветяването се превръща в най-лесната достъпна и ефикасна арт терапия.

С лесните и повтарящи се движения, които извършваме, докато оцветяваме, успяваме и да успокоим амигдалата, която е център на страха в мозъка. Междувременно той е ангажиран с дейност и мислите ни не блуждаят във всички посоки, пише The Healthy.

Снимка 483366

Източник: iStock

Ако решим да опитаме дали оцветяването е това, което ни е липсвало в ежедневието, доста вероятно е да започнем да отделяме на него част от времето, която прекарваме пред електронните устройства. А ако това се случва предимно вечер, ще си гарантираме по-здрав сън.

Медитация, ползите за мозъка и психиката и защо всички се нуждаем от нея

Всички имаме нужда от медитация точно сега

Как да бъдем тук и сега

Току-виж сме открили и дремещия творец у нас. A креативността и себеизразяването, на които ще се научим, могат да ни помогнат в различни сфери от живота и дори да ни направят по-успешни на работното място.