Независимо колко години сме пушили цигари редовно и колко увредени са дихателните пътища, в белите дробове все пак остават здрави клетки, които могат да надделеят над останалите и да върнат човек към идеално здраве.

Това сочи британско проучване, наскоро публикувано в Nature, в което са взели участие пушачи, които в последните 40 години са употребявали поне по една кутия цигари на ден.

Изследването разкрива, че цигареният дим променя ДНК-то на клетките в белия дроб и ги превръща в канцерогенни, но дори и при най-заклетите пушачи все пак остават здрави такива.

Снимка 464145

Източник: iStock

Колкото и малко да са те, след спиране на цигарите, те имат "магическата" способност да възстановят увредените тъкани и да елиминират променените клетки.

Дори при по-малко от кутия на ден, в клетките в белия дроб могат да се забележат до 10 000 генни мутации, казват учените, като всяка от тях се превръща в "малка бомба със закъснител".

Уили Нелсън, цигарите, марихуаната и защо кънтри легендата спря да пуши

Без марихуана за Уили Нелсън

Певецът вече живее здравословно

Всяко следващо вдишване на дим премества стрелката на часовниковия механизъм, но пък пречистването започва още в момента, в който изгасим последната си цигара.

Снимка 464146

Източник: iStock

Ако откажем цигарите след 40 години пушене, до 40% от увредените клетки ще се възстановят и ще изглеждат като клетките на човек, който никога не е палил цигара.

По-вредни ли са наргилетата от цигарите

По-вредни ли са наргилетата от цигарите

Ново изследване разкрива вредните ефекти на дима от наргиле

Колкото по-рано спрем, толкова повече клетки ще имат възможността да се възстановят, което си е доста стимулираща новина, твърдят учените.