От утре започваме да ядем броколи поне веднъж седмично. А от следващата седмица да ходим на фитнес през ден. След купона в петък повече няма да пушим. Давали сме си обещания. Нарушавали сме ги. Признаваме, ние също сме се предизвиквали многократно, често сме се и проваляли - винаги в името на целта да изградим и да се придържаме към здравословни навици. И въпреки че точна формула за постоянен успех няма, следвайки няколко основни напътствия, може да станем по-постоянни.

Храненето, хидратацията, тренировките и какво да правим, за да имаме добра памет

Ежедневни навици за добра памет

За да бъде мозъкът по-млад по-дълго

Забравяме за целта, следваме системата

Първото и най-важно при промяната е да забравим за целта и вместо за нея, да мислим как да изградим система, която ни позволява да правим това, което искаме. Много по-лесно е например да излезем за джогинг, когато маратонките са до вратата ни. Или да се придържаме към по-здравословен режим на хранене като извадим плодовете във фруктиерата. Ще свикнем и да посягаме по-често към книгата, която четем, когато тя е вече върху нощното ни шкафче или бюрото. Хем практично, хем ефективно.

Снимка 567766

Източник: iStock

Да бързаме бавно

Пример за успеха на методологията за постепенното напредване, е приложението Couch to 5K. То е създадено именно за всеки, който иска да си изгради навика за джогинг. Страхотното при него е, че целта е винаги постижима и няма да ни се наложи да изтичаме пет километра от ден първи. Спестяваме си напрежението и тормоза и вместо това с времето подобряваме издръжливостта и силата си. Тази тактика може да приложим за всичко - основната идея тук е да сме осъзнати, че дори и да не успяваме всеки път да изтичаме петте километра, не трябва да се обезкуражаваме.

Дехидратация, недостатъчно сън, социални медии - 5 вредни навика, които пречат на концентрацията

5 вредни навика, които пречат на концентрацията ни

Социалните медии са сред тях

Съпротивата ни е враг

Сред причините да срещаме трудности при промяната на навиците ни, е че сме твърде привързани емоционално към тези, които вече сме ги изградили. Вероятно дори без да осъзнаваме, се съпротивляваме на промяната с оправдания като: "Предпочитам сутрините да бъдат лежерни и не искам да тренирам, чета или готвя през това време на деня." Звучи познато? Начинът да превъзмогнем тази инертност, е като впрегнем волята си, пишат Wired.