Червеното цвекло набира все по-голяма популярност като суперхрана. Последните проучвания сочат, че зеленчукът и неговият сок могат да подобрят постиженията на спортистите, да регулират кръвното налягане и да увеличат притока на кръв в организма.
Цвеклото осигурява 1% от дневните нужди на организма от витамин А, 2% от калций, 11% от витамин С и 6% от желязо, пише MedicalNewsToday. В кореноплодния зеленчук има и много фолати, манган, тиамин, рибофлавин, витамини B6 и B9 (фолиева киселина), магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, селен и какво ли още не.
С други думи, никак няма да сбъркаме, ако редовно си похапваме червено цвекло. А още по-хубавото е, че е адски вкусно. Ето какво да си приготвим набързо с него още днес.
Вкусна салата с леко запържване
Източник: iStock
Необходими продукти:
- 1 средно голяма глава червено цвекло
- 2-3 моркова
- 1 скилидка чесън
- 4-5 супени лъжици олио/масливоно масло
- 1 кафена лъжица сол
- 50 г орехи
- сокът на половин лимон
- половин връзка магданоз (по желание)
Начин на приготвяне
С помощта на ренде, цвеклото се настъргва на едро и се запържва - на слаб огън и за десетина минути в мазнината, докато омекне. След това се добавят скилидката чесън (намачкана с преса) и настърганите моркови. Всичко се оставя на огъня за още пет минути. Накрая се сипва в чиния, като се добавят счуканите орехи и накълцаният магданоз. Тази салата може да се сервира леко топла.
Втора вкусна салата - но с малко варене
Източник: iStock
Необходими продукти
- 1 средно голяма глава червено цвекло
- 3-4 картофа
- 2-3 кисели краставички
- 100 г сладка царевица от консерва
- сол
- олио/маслиново масло
- оцет
- майонеза (по желание)
Начин на приготвяне
Цвеклото и картофите се сваряват, обелват и нарязват на малки кубчета. Киселите краставички се наситняват и заедно с царевицата се добавят към цвеклото и картофите. Овкусява се със сол, малко мазнина и оцет. По желание се добавя и майонеза.
Мариновано цвекло с кратко киснене
Източник: iStock
Необходими продукти:
- 1 средно голяма глава червено цвекло
- 200 мл ябълков оцет
- 100 г захар
- 100 г сол
- 1 скилидка чесън
Начин на приготвяне
Варим цвеклото, докато започне да омеква. След това го нарязваме на кубчета.
Оцетът, солта и захарта се смесват, долива се и малко вода. В маринатата изсипваме приготвените кубчета цвекло. Два-три часа по-късно ще бъде готово, но може да престои и 24 часа.