Когато кажем Дубай, веднага ни изниква следната картинка - високи и футуристични сгради, заобиколени от пустош. Това е доста общо казано, разбира се, но е факт, че градът е сред най-прогресивно развиващите се в света.

XPeng X2 - китайската летяща кола, тествана публично в Дубай

Първата летяща кола, полетяла публично в Дубай

Добре дошли в бъдещето

Някои от най-смелите проекти намират реализацията си именно там. Точно смел можем да наречем и проекта за магистрала за велосипедисти и пешеходци, наречен The Loop.

Той е дело на архитектурното студио Urb и идеята е буквално да обгърне Дубай, в който живеят около 3 милиона души. Ако бъде построен, The Loop ще е с дължина от 93 километра с формата на тръба и изцяло остъклен. Подът пък ще бъде кинетичен, така че да се акумулира енергия от всяка направена крачка. Технологията работи благодарение на електромагнитни индукционни генератори, които се изместват от теглото на човека.

Точно това изместване създава енергия, която бива подавана към генератори и превръщана в електричество. Специалният под ще бъде направен от рециклирани автомобилни гуми.

Климатът вътре ще бъде контролиран, така че да бъде осигурен комфортът на всички, които са решили да го използват като средство за придвижване. Идеята е да бъдат насърчени жителите на Дубай да заменят колите като начин на придвижване с ходене или каране на колело, пише Dezeen.

"Ключовото предизвикателство в Дубай е, че инфраструктурата е проектирана предимно за използването на автомобили", казват от Urb. Затова от архитектурното студио смятат, че е нужна сеизмична промяна в градоустройството, която The Loop предлага.

Снимка 609617

Източник: urb.ae

Към момента проектът е на етап проучване и развитие, но за него има планове да включва и специални вертикални ферми, които могат да осигурят продоволствена сигурност. Идеята на Urb е всеки жител на Дубай да може да се придвижи до различни райони на града пеша или с колело за около 20 минути.

Pierchic Pizza, Дубай и колко струва най-скъпата пица в света

Когато пицата е с шокиращо висока цена

Колко струва най-скъпата пица в света

"Целта е колоезденето и ходенето да се превърнат в основния начин на придвижване за ежедневни пътувания за повече от 80% от жителите на Дубай до 2040 г.", казват още от архитектурното студио.