Безспорно в последните години Tesla промени разбиранията за електромобилите и от малки, градски и леко грозновати те се превърнаха в луксозни, технологични и доста, доста бързи.

Илон Мъск, Tesla, Tesla Model S Plaid и представянето на най-бързия сериен автомобил

Това е последната заявка за най-бърз сериен автомобил

Отново приятни изненади

Разбира се, повечето автомобилни производители се постараха да не останат по-назад от конкуренцията и пазарът на коли на ток със завидни характеристики вече е наистина разнообразен. Но от Tesla продължават да държат да са номер едно.

Върховият модел на стандартния Model S, който виждаме все по-често и по нашите пътища, носи името Plaid. Той бе представен преди няколко месеца със сериозната заявка да бъде най-бързият сериен автомобил, произвеждан някога - само 1.99 секунди от 0 до 100 км.

Със своята електрическа мощност от 1020 к.с. Model S Plaid се превърна в осъществената мечта на всички, които искат да са наистина бързи, но не им се дават космически суми. Защото тази Tesla започва от 130 хиляди долара, а изглежда и се движи като космически кораб.

Поредното доказателство е новият рекорд, който електромобилът подобри по-рано този месец. Моделът стана първият в серийно производство, който измина 400 м за по-малко от девет секунди. С максимално ускорение до 201 км/ч на този кратък участък, Model S Plaid заковава хронометъра на 8.994 секунди.

Автомобилът, използван за теста, е напълно стоков и по него не са правени никакви модификации, освен че предната пасажерска седалка е премахната за олекотяване. А на шофьорското място стои жена - пилотът Кристин Додуърт. Тя успя да надскочи очакванията на Илон Мъск, който твърдеше, че Model S Plaid минава 400 метра за 9.23 секунди.

Новият скоростен рекорд на Tesla я поставя и на второ място сред всички електромобили, като на челното е Rimac Nevera от 2021 г на цена два милиона долара. Суперколата се задвижва с четири електромотора и по-рано тази година при тестове минава 400-те метра за 8.6 секунди, предава Daily Mail.

Tesla Roadster, Илон Мъск и за кога се отлага пускането на пазара на автомобила

Лоши новини за Tesla Roadster

Ще има недоволни, но няма друг начин

Tesla-та пък се предлага в две конфигурации - с два или три електромотора. При първата акцентът е върху по-дългия пробег от 663 км с едно зареждане, а при втората можем да се насладим на максимална скорост от 321 км/ч.