В последните месеци кризата с недостига на чипове се задълбочава все повече и повече. Освен производството на телефони, сериозно засегнато е и автомобилостроенето. Сглобяването и доставките на нови автомобили се бавят толкова много, че доста хора вече предпочитат да си купят втора употреба.

Xiaomi, недостигът на чипове и как се отразява той на компанията

Недостигът на чипове застигна и Xiaomi

Redmi Note 10 е изчерпан

Други пък излизат от завода с минимален брой екстри и с обещанието някой ден, когато ситуацията го позволява, да добавят още. В Tesla обаче не са готови на подобни компромиси, затова идва и поредното трудно решение, което Илон Мъск обяви.

В отговор на запитване към него има ли новини около модела Roadster, милиардерът обясни, че 2021 г. е била "супер луда" по отношение на недостига в доставките. Така че и 17 нови продукта да имат и никой от тях да не стигне до крайния потребител, няма особен смисъл.

"Ако приемем, че 2022 г. не бъде мега драма, новият Roadster трябва да бъде на пазара през 2023 г.", поясни Мъск, с което със сигурност разочарова всички, които са искали час по-скоро да се сдобият със спортния електромобил. Но стиауцията е такава и нищо не може да се направи по въпроса.

Снимка 324033

Източник: Tesla

Второто поколение Roadster с цена от 200 хиляди долара бе представено на бляскаво събитие още през 2017 г. Запомнихме го с гръмките обещания за ускорение от 0 до 100 км за 1.9 секунди, батерия от 200kWh и близо 1000 км пробег с едно зареждане, припомня The Verge.

Tesla Cybertruck и кога ще се появи новият пикап

Кога ще се появи Tesla Cybertruck

Ще трябва да почакаме

Тогава плановете бяха производството на суперавтомобила да започне в началото на 2020 г., а преди месеци бе отложено за началото на следващата година. Това никак не се хареса на всички, дали предплата от 50 хиляди долара за базовия модел, но и сега нямат друг избор, освен да чакат.